Les trobades han estat un dels factors més dinamitzadors del món muixeranguer en els darrers 20 anys. Considerem «Trobada» a l’actuació muixeranguera on comparteixen plaça més d’una colla. Les trobades arreu del territori reben diferents noms com per exemple, «Diada» que còpia el mot català més extens i utilitzat en el món casteller i que segons l’AVL significa: «Dia assenyalat en què se celebra una festa important o un esdeveniment memorable». Altres exemples que actualment ja no són tan utilitzats és per exemple la paraula «Aplec» que tot i ser utilitzada als inicis ha caigut en desús sent emprada principalment quan es parla d’actuacions intercomarcals o amb algun territorialisme aglutinador, segons l’AVL «Aplec» significa: «Reunió de gent, generalment a l’aire lliure, amb motiu d’una festa o d’una celebració determinada». Segons l’AVL aquests dos mots, igual que «Trobada»: «Reunió de persones amb interessos comuns, especialment amb vista a dialogar o a fer alguna celebració», fan referència a una reunió per a celebrar una festa i és així com ha sigut des de fa vint anys per al món muixeranguer.

La primera Trobada que trobem és l’any 2000 al quilòmetre zero de les muixerangues, a Algemesí, on de la mà de la Muixeranga d’Algemesí i la Nova Muixeranga d’Algemesí s’organitza per primera vegada una trobada on en la seua primera edició conviden al Ball dels Locos de l’Olleria i als Castellers de Vilafranca encetant així un format on entren les colles castelleres convertint-se en una Trobada de Torres Humanes i no de muixerangues exclusivament. Les primeres trobades anaren relacionades en l’Aplec d’Algemesí de Cultura d’Arrel Tradicional, on la trobada formava part d’un dels actes d’aquest. La d’Algemesí serà considerada «La Trobada», sent en l’actualitat la més vella. No obstant això, des de l’any 2000 les muixerangues de fora d’Algemesí no tingueren participació fins a l’any 2017 on a la XVIII Trobada de Muixerangues d’Algemesí convidaren a la Conlloga Muixeranga de Castelló trencant així amb més de desset anys on cap colla muixeranguera de fora d’Algemesí havia actuat a ella. Durant aquest temps les trobades varen estar formada per dues colles castelleres i les dues amfitriones portant a Algemesí castells de 7 i 8 alçades.

Amb la creació de l’Entitat Promotora de Muixerangues i la primera Federació de Muixerangues del País Valencià naixeran un seguit de colles que ajudaran a forjar un panorama muixeranguer incipient. Serà de la mà de la Federació i de les colles integrants quan naixerà el I Aplec de Muixerangues del País Valencià, l’any 2005, que se celebrà a la localitat de l’Alcúdia, on faran d’amfitrions els Negrets de l’Alcúdia actuant juntament amb el Ball dels Locos de l’Olleria, la Muixeranga la Construcció de Gandia, el grup de Danses de Peníscola i la Nova Muixeranga d’Algemesí. Aquest aplec, juntament amb l’EPM i la Federació foren el principal motor d’expansió de muixerangues a arreu del territori. L’any 2006 se celebrà el II Aplec de Muixerangues del País Valencià a la localitat de Sueca, on una nova colla, la Muixeranga de Sueca feia d’amfitriona al que s’estava consolidant com un esdeveniment de promoció del món muixeranguer. Aquest aplec estaria format per la Muixeranga de Sueca, la Muixeranga d’Algemesí, la Nova Muixeranga d’Algemesí, la Muixeranga la Construcció de la Safor, els Negrets de l’Alcúdia i el Ball dels Locos de l’Olleria.

Moguts pels nous aires, els Negrets de l’Alcúdia celebraren el 7 d’octubre de 2006 la I Trobada de Muixerangues de l’Alcúdia on participaren el Ball dels Locos de l’Olleria, la Muixeranga de Sueca i la Colla Castellera Xiquets de Reus apostant per un format a l’estil d’Algemesí donant lloc a diferents tipus de torres humanes. Aquesta fou la primera trobada organitzada per una sola colla tenint com a referència els aplecs de la federació i la trobada d’Algemesí.

Seguint amb els aplecs de la Federació, l’any 2007 es celebrà el III Aplec de Muixerangues del País Valencià sent aquesta vegada la Muixeranga la Construcció de la Safor l’encarregada de ser l’amfitriona organitzant-la a Gandia. En formaren part el Ball dels Locos de l’Olleria, els Negrets de l’Alcúdia i la Muixeranga de Sueca. Un any després, el 29 de novembre de 2008, es celebrà el IV Aplec de Muixerangues del País Valencià a Algemesí sent la Nova Muixeranga d’Algemesí l’amfitriona i formant-ne’n part els mateixos participants que a l’anterior.

Una jove Muixeranga de Pego intentà formar part del IV Aplec celebrat a Algemesí però donada la seua inexperiència no hi pogues participar. Aquesta, com a resposta celebrà la seua I Trobada de Muixerangues de Pego el 19 de novembre de 2008 on participaren les colles més joves del moment, la Muixeranga de València i la Muixeranga de Carcaixent.

La Muixeranga de València, colla que no havia format part dels Aplecs, va decidir fer la I Trobada de Torres Humanes de València l’any 2009, sent per primera vegada utilitzat el terme Torres Humanes. Composta per tres muixerangues i una colla falconera. Integrada dins de les Festes del Barri de Sant Marcel·lí de València aquesta trobada se celebrà ininterrompudament i mantenint el format fins a l’any 2016. Tornant l’any 2017 i 2018 on es celebrà la novena edició formada per dues colles. El 2019 no se celebrà quedant-se a una sola edició de complir la dècima edició.

El 16 de maig de 2009 se celebrà a l’Olleria el V Aplec de Muixerangues del País Valencià on participaren els amfitrions amb la Nova Muixeranga d’Algemesí, la Muixeranga de la Safor, la Muixeranga de Sueca i la Muixeranga de Carcaixent. Aquest fou l’últim aplec a nivell País Valencià organitzat per la Federació, deixant enrere un total de cinc aplecs que bastiren una cultura de trobada i una nova forma de dinamitzar el moviment.