En quin moment es troben les societats musicals en acabar l’any 2020?

En una situació precària, però al mateix temps amb molta força per a seguir avant. Ara som més conscients de la realitat d’aquesta pandèmia, i cada societat musical és més conscient del que podem fer sense parar per complet la nostra activitat. Ens hem reinventat per a sobreviure.

Fent balanç, quin ha aprés la FSMCV durant aquest any?

Alguna cosa que ja sabíem però que s’ha fet més evident: que mai cal tirar la tovallola. La força de voluntat i l’actitud és fonamental, i les societats musicals, algunes amb més de 200 anys d’història, han passat per situacions fins i tot pitjors. Hem aprés que aqueixa capacitat que tenim de reinvenció i de resiliència, al costat dels nostres valors, és el que ens ha permés que cap societat musical tirara el tancament.

Recentment la Federació deia que 2020 havia sigut un dels anys més durs però també hi havia hagut buit per a trobar un creixement dins de les societats musicals. Quins han sigut per a la seua Presidenta els moments més especials de l’any?

Pensant en les milers de víctimes d’aquesta pandèmia i en tantes persones que continuen patint, les societats musicals hem intentat estar al costat de tots i continuar aportant valor a la societat. Evidentment, el festival dels balcons va ser un dels moments més especials i emotius de l’any. El col·lectiu va donar a conéixer a la societat l’important que és la cultura en els moments més difícils. Un altre dels moments importants ha sigut la nova seu, la Casa de la Música en la Alqueria Julià, cedida per Bankia a la FSMCV, i la declaració de manifestació representativa de patrimoni immaterial del Ministeri de Cultura, que està a punt de culminar, i sobretot, el suport institucional que hem tingut el col·lectiu. Un suport que hem sentit també per part dels mitjans de comunicació, que també han estat al nostre costat i agraïm molt.

2020 ha sigut l’any en què les societats musicals han trobat la seua nova casa en L’Alqueria Julia. Com han transcorregut els primers mesos a la Casa de la Música?

Uns mesos en què hem realitzat el trasllat a la nostra nova seu amb el ritme que ens ha permés la pandèmia, adaptant tot el nostre funcionament a aquesta realitat que ens ve imposada per la crisi sanitària. Al mateix temps, amb la il·lusió i l’alegria per veure culminada, a la fi, una reivindicació històrica del nostre col·lectiu, com era comptar amb una seu pròpia per a les més de 550 societats musicals de la Comunitat Valenciana, un espai en comú on a més de tindre la seu de la FSMCV, puguem dotar de contingut, d’una àmplia oferta cultural, el barri de Nou Moles i la ciutat de València. La nostra intenció era inaugurar de manera oficial aquesta nova seu i obrir-la al públic tan prompte com fora possible, de manera que com a la situació ens ho permeta, serà el primer que fem. Tenim moltes ganes d’obrir aquesta Casa de la Música perquè tothom puga gaudir d’ella.

Quins plans hi ha per a l’Alqueria en 2021?

Com comentava, la nostra intenció és convertir aquesta Casa de la Música en un espai cultural, obert a la ciutat i a les persones. Per això, hem programat com a primera iniciativa d’aquest 2021, el cicle de concerts «Música a la Llum», que desenvolupem dins del programa «Bankia Escorta València», amb el patrocini de Bankia i la col·laboració del Institut Valencià de Cultura. Es tracta d’un cicle de 15 concerts que duran a terme grups de xicotet format procedents de les societats musicals federades, i esperem poder posar en marxa a la fi d’aquest mes de gener, si les circumstàncies sanitàries ens ho permeten. Quan puguem, també volem començar amb les jornades de portes obertes, on oferirem a més visites guiades gratuïtes per a tots els que desitgen conéixer aquesta important mostra del nostre patrimoni, ja que es tracta d’un dels escassos exemplars d’alqueria del segle XVII de la ciutat de València.

Podrien les societats musicals sobreviure a un altre any com 2020?

Absolutament no. Cal tindre en compte que les societats musicals són entitats sense ànim de lucre, i moltes d’elles, són deficitàries, en gran part, estan sostingudes pels socis i pels ingressos de les escoles de música. Parlem d’unes escoles que fins i tot sent modèliques, ja que han apostat des del primer minut per la docència online i s’han adaptat per a complir amb totes les mesures de seguretat i salut, han patit especialment l’impacte d’aquesta crisi. Per això, en línies generals, enguany ha posat al límit la capacitat de resiliència que té aquest col·lectiu, que fins i tot sent increïblement alta, ens situa en una situació extremadament difícil. Amb les activitats culturals paralitzades, sense concerts ni actuacions, les societats musicals han vist en risc la seua supervivència. I davant aquest panorama, resulta imprescindible el suport de les administracions públiques, a tots els nivells: ajuntaments, Generalitat, Ministeri, etc. per a protegir aquestes societats, que a més, són un Bé d’interés cultural. Són un patrimoni de tots. Per això, des de la federació hem treballat sense descans per a aconseguir el suport de les administracions, que ha sigut tan necessari enguany. Hem aconseguit que les tres diputacions hagen apostat pel nostre col·lectiu, que la Conselleria de Sanitat haja elaborat un protocol de salut específic per a les societats musicals i en definitiva, ens hem sentit secundats i escoltats en aquests moments tan complicats. I així continuarem treballant, perquè quan puguem tornar a la normalitat, els nostres ajuntaments i administracions públiques ens continuen secundant per mitjà d’actuacions i activitats que ens ajuden a suportar totes les pèrdues que ha suposat enguany. El que volem és tornar a eixir al carrer, tocar i omplir de música les nostres ciutats.

Es diu molt que les societats musicals de la Comunitat Valenciana són el millor exemple de vertebració territorial que tenim en el territori. Com ha funcionat aquesta estructura tan extensa l’any del teletreball i de les reunions a distància?

Efectivament, les societats musicals representen un dels millors exemples de vertebració territorial que tenim en la Comunitat. Això s’ha demostrat novament durant la pandèmia, que ens ha obligat a teletreballar i canviar tots els nostres mecanismes per a adaptar-nos als formats online. Això ens ha permés seguir amb les nostres reunions, tant a nivell de junta directiva, el personal de la federació, com amb les pròpies societats musicals, a través de les habituals reunions comarcals i intercomarcals, que hem desenvolupat amb normalitat dins de les circumstàncies. Per exemple, l’equip de gestors culturals ha continuat realitzant les reunions amb les societats musicals de manera telemàtica, i a l’octubre celebrem la 52 assemblea general de la FSMCV, la primera vegada en la història de manera online, amb un resultat molt satisfactori. És cert que tots estem desitjant tornar a les reunions presencials, però igual que les societats musicals, des de Federació ens hem adaptat ràpidament a aquesta nova realitat per a continuar prestant el millor servei als nostres associats.