La tercera ona amenaça la supervivència del col·lectiu de les societats musicals

La crisi de la pandèmia del coronavirus continua assotant de manera implacable a tots els as

La crisi del coronavirus continua assotant de manera implacable a tots els aspectes de la cultura. La temuda tercera ona amenaça amb emportar-se per davant tots els progressos que col·lectius culturals educatius i socials com les societats musicals de la Comunitat Valenciana havien conquistat a base d'esforç.

L'any passat 2020 va suposar un desafiament sense precedents per a aquest col·lectiu que va xifrar en més de 20 milions les pèrdues econòmiques directes patides per la pandèmia. Malgrat això, el col·lectiu va tancar l'any amb optimisme i havent demostrat una capacitat de resiliència sense precedents, adaptant-se i reinventant-se en nous formats que els van permetre aconseguir una certa normalitat quant a actuacions de les seues bandes de música i ensenyaments, en els seus més de 600 centres educatius repartits per tota la Comunitat Valenciana.

El ràpid creixement de nous casos de coronavirus una vegada passades les festes nadalenques està amenaçant l'activitat de les societats musicals a les comarques. Per a Vicent Miquel, president comarcal de la Federació de Societats Musicals a la Vall de Càrcer, la situació és molt complicada: «tot anava bé abans de les festes amb les classes i la banda funcionant amb normalitat. Ara amb els casos multiplicant-se es complica». L’Escola de Música «Josep Rosell» Sumacàrcer, que està situada en un edifici que pertany a l'Ajuntament de la localitat, ha hagut de tirar el tancament recentment en restringir-se l'accés als llocs públics. Malgrat això Mikel reivindica que l’escola era un lloc segur «no hem tingut en cap cas de coronavirus des que vam tornar a la nostra activitat gràcies als protocols sanitaris que duem a terme diàriament a la nostra escola», comenta. «Acatem la decisió i entenem el complicat moment en el qual ens trobem, però no compartim el fet que els nostres centres hagen de tancar però no obstant això l'ensenyament públic seguisca avant de manera presencial ja que en tots dos casos la precaució és total», critica.

A les comarques de la província d'Alacant la situació és semblant. En territoris on la incidència de casos ho permet, com la Societat Musical La Paz Sant Joan d'Alacant, els assajos de les agrupacions principals (banda, orquestra i agrupacions acadèmiques) continuen la seua activitat. Ho fan, no obstant això, extremant les precaucions i, malgrat el fred, en ubicacions exteriors. També ho fan les classes presencials tot i haver reduït els aforaments al 50%. No obstant això, comenta José Ángel Espinós, President Provincial d'Alacant de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, «la majoria de les escoles de la província estan realitzant les seues classes de forma 100% online». El treball realitzat cap a finals de curs de l’any passat ha permés fer la transició de nou a mètodes digitals, de manera que la qualitat i l'excel·lència es mantinguen inalterades.

«Municipis com Alcoi, Castalla o Polop es troben confinats per decret i han decidit tancar espais públics per un període mínim de 2 setmanes a més de demanar als veïns que es confirmen i no isquen de casa», informa José Ángel. Amb això, les activitats culturals i socials per a societats musicals com la Corporació Musical Primitiva d'Alcoi, Unió Musical d'Alcoi, Societat Musical Nova d'Alcoi, Agrupació Musical Serpis d'Alcoi, Unión Musical de Polop de la Marina, Agrupación Musical Santa Cecilia de Castalla, Ateneu Musical Sant Roc de Castalla o l’Agrupació Musical El Sogall de Castalla, s'han detingut en sec.

Ángel i Vicent Miquel coincideixen també a agrair el suport de les famílies de tots els integrants del col·lectiu de les societats musicals. «Al començament de la pandèmia trobem molta por en les famílies que es mostraven reticents al fet que els seus fills continuaren assistint a classes o a assajos», comenta Vicent Miquel. No obstant això, el treball realitzat per la totalitat del col·lectiu va aconseguir donar-los la confiança necessària per a salvar el període de matrícules d'aquest vigent curs escolar.

La Federació avisa: no sobreviuran a un altre any com 2020. Les societats musicals són entitats sense ànim de lucre i moltes d'elles són deficitàries. L'any passat va estirar al màxim la capacitat de resiliència del col·lectiu i les primeres setmanes d'enguany no són esperançadores. Per això, considera la Federació, és urgent que les administracions públiques a tots els nivells acudisquen a l'ajuda del col·lectiu declarat Bé d'Interés Cultural Immaterial i en vies de ser declarada Manifestació representativa del patrimoni cultural immaterial de l’Estat.

Durant les classes de música, professors i estudiants respecten el protocol sanitari, tot i així, alguns municipis han decidit tancar-les per l’avançament dels casos.