Maluy Benet retrata la societat valenciana a ‘El silenci trencat’

L’escriptora i fotògrafa valenciana Maluy Benet ha publicat ‘El silenci trencat’ (Sargantana). Segons la autora, la novel·la «mostra la vida social valenciana en un període que abasta des de finals del segle XIX fins a 1979, i la Guerra Civil i la postguerra només són presents en la mesura en què impliquen la vida de les persones».

‘El silenci trencat’ explica la història d’Eduard Fauquet, un empresari jubilat per una malaltia, que un dia veu una fotografia en un diari d’un indigent mort i la petició de la policia als ciutadans perquè informen si el coneixen, ja que ha mort a l’Hospital la Fe, de València, sense documentació i sense recobrar el coneixement.

Aquest serà el punt de partida de la història, ja que encara que Fauquet no coneix l’indigent, la fotografia l’atrapa i no pot deixar de pensar en ella, motiu pel qual demanarà al seu fill periodista, Biel, que l’ajude a esbrinar qui és aquesta persona. La fotografia permetrà a Fauquet reviure el passat, tant el propi com el del poble.

A partir d’aquesta investigació, que li farà visitar diversos estaments oficials, es capbussarà en els documents d’empresonats i afusellats del poble per si hi ha la identificació de qui busca.

A través d’aquest material informatiu es mostrarà la vida d’alguns personatges durant la Guerra Civil i la postguerra, i les diferents formes de fer front a la falta de llibertat política. I Eduard Fauquet trobarà resposta a determinades conductes de veïns que el desenllaç del conflicte bèl·lic havia deixat sense justificació.

La investigació també ajudarà a trencar el silenci i la por que imposà la dictadura franquista i a recuperar la història d’un temps en què la repressió amagà la diversitat ideològica de les famílies del poble i les enemistats entre veïns».

Escola, llibres i fotografia

Maluy Benet és cofundadora de l’Escola Les Carolines, i a partir de 1985 dedicada a la traducció, és autora de diversos llibres de text: Xicalla (Ed. Barcanova); Llengua 3 (Ed. Anaya). I d’adaptacions: Vet-ho-ací, Tres i no res (Ed. Onda).

Va publicar ‘Un passeig sentimental per l’Escola les Carolines’, Amazon (1998) amb Chon García-Sala i il·lustracions d’Ortifus. La novel·la col·lectiva ‘Hostes’, (1994). De narrativa infantil, ‘Els visitants de Mont-virolat’, La Nau Llibres (1995). I literatura juvenil ‘L’últim paradís’, (2001), ‘Missatge en un rellotge’, (2005) i ‘Un café sol’, (2015) amb Tabarca Llibres.

Guanyadora i finalista de diversos premis: Ciutat d’Alzira (1981), amb ‘Una història petita d’una dona qualsevol’; IX Premis literaris l’Alcúdia de novel·la negra (1989), amb ‘La cuscusera farcida’; o Conta’m dona, Ajuntament de Catarroja (2005), amb ‘La dona del claustre’.

Com a fotògrafa Benet ha il·lustrat el llibre ‘Sentiments’ (Grupo 10), ha col·laborat en la realització de l’exposició de Sebastião Salgado, II Biennal de València (2003), entre d’altres. I ha portat la seua exposició «Presències» per diverses sales del País Valencià.

La portada de l’apassionat novel·la de Maluy Benet, l’últim treball de l’autora valenciana.