Si alguna cosa han tret en clar les societats musicals d’aquest període convuls que travessa el col·lectiu és que aferrar-se als seus valors és la millor manera de seguir avant. El col·lectiu, que compta amb més de 200.000 socis, és una realitat educativa, social i cultural que s’ha construït durant segles sobre els pilars de la solidaritat, l’altruisme, el treball en equip, la inclusió, la igualtat i el compromís.

Precisament aquesta reivindicació dels atributs bàsics del col·lectiu és el que ha mantingut viva la flama de la il·lusió en el col·lectiu. En un any en què els músics de nord a sud de la Comunitat Valenciana han hagut de renunciar a donar vida a les agendes culturals de les comarques amb la seua música, ells i la resta dels participants del col·lectiu han fet el propi a través del seu exemple i el seu esforç.

Aquest esperit de compromís i de solidaritat amb la resta dels participants del col·lectiu de les societats musicals, però també amb la resta de la població especialment els malalts cuidadors i els més afectats per la gravíssima situació que ens afecta, és el que recull l’obra simfònic-coral ‘El vol del Fènix: cant simfònic a l’esperança’ del compositor valencià Ferrer Ferran, composta durant els mesos més greus de la pandèmia i ara adaptada i posada a la disposició de totes les societats musicals de forma totalment gratuïta.

«Amb aquesta obra vaig voler representar un alé per a sentir pau, harmonia i esperança», comenta Ferrer Ferran. Totes les versions de l’obra, tant en versió coral com simfònica, estan disponibles de forma totalment lliure al web del compositor. «Les obres estaran a la disposició de totes les bandes, no sols de les de la Comunitat Valenciana, per a qui vulga interpretar-les adaptades perquè les puguen interpretar tot tipus de bandes, des de les bandes a grans bandes simfòniques», conclou el compositor valencià.

Aquest caràcter altruista forma part intrínseca de l’ADN de les societats musicals que compten amb una de les xarxes de voluntaris més extenses de tot el país. Milers de persones que col·laboren a base d’esforç i d’il·lusió a construir el futur d’aquest col·lectiu. Valors de solidaritat que es poden observar diàriament en cadascuna de les 550 societats musicals que componen la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV).

Encoratjats per les dates nadalenques, en la societat musical i cultural Virgen de las Nieves d’Aspe han exemplificat això mateix. Fa uns dies va concloure la campanya ‘Belén musical solidari’, que ha comptat amb el suport de la Regidoria de Cultura i la FSMCV. En aquesta campanya més de 30 músics de la província es van alternar per a oferir diàriament música en directe a tot el públic que volguera visitar el pesebre nadalenc instal·lat en la seu la Societat Musical. Un esforç conjunt a través de la música per a recaptar menjar per a tots aquells que més ho necessiten. El pesebre musical solidari va concloure amb una recollida de més de 2500 kg d’aliments no peribles i amb una assistència estimada de més de 1550 persones. En nom de l’èxit i amb intenció de continuar oferint una mà a tots els col·lectius que requerisquen d’ajuda, la Societat Musical Virgen de las Nieves ha anunciat recentment la seua intenció de repetir aquest format mitjançant la campanya ‘La processó més llarga del món’’.

Per a la presidenta de la Federació de Societats Musicals, Daniela González, aquests exemples són motiu d’orgull. «Amb la majoria de les aules de música, locals d’assaig i seus de les societats musicals quedant buides a causa de la gravíssima situació provocada per la tercera ona del coronavirus, és reconfortant ser testimoni d’històries de solidaritat nascudes en les nostres societats». «Aquesta és la vertadera essència del nostre moviment, i si alguna cosa hem aprés d’aquesta desgraciada època que ens ha tocat travessar és que estem més units que mai i que continuarem creixent mentre els nostres valors continuen intactes», conclou la presidenta.

El pesebre solidari de la societat musical Virgen de las Nieves d’Aspe va recollir més de 2.500 kg d’aliments no peribles.