La Universitat de València (UV) ha participat en un estudi internacional que indica que la bretxa de gènere en l’àmbit acadèmic no el causa el procés editorial. Els resultats mostren que els articles científics amb dones com a autores poden fins i tot ser tractats més favorablement en el procés de revisió. L’estudi, que ha comptat amb la col·laboració d’editorials com Elsevier i s’ha publicat a la revista Science Advances, ha analitzat uns 350.000 papers d’un total de 145 revistes d’investigació.

Francisco Grimaldo, subdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV), és coautor de la investigació que determina que els manuscrits signats per dones són tractats de manera equitativa durant el procés de revisió entre iguals. Aquest fet no significa que les dones no patisquen discriminació en les seues carreres, ja que els resultats només demostren que el procés de revisió no contribueix a la bretxa de gènere.

Segons Grimaldo «el paper de la UV ha estat cabdal per al tractament de les dades anònimes de més de 2 milions de científics i científiques, així com per a l’aplicació dels models estadístics adients per a l’estudi d’aquest problema en què intervenen múltiples factors com ara l’impacte de la publicació, el nombre d’autores o el model de revisió».

Les anàlisis mostren un increment de fins a un 5% en l’acceptació dels articles amb dones com a autores, un resultat que es relaciona amb treballs d’altres autors que mostren una major inversió de les dones en la preparació dels articles per a evitar el biaix editorial i que potser contribueix a reduir la seua productivitat.

Aquesta és la primera investigació sobre la bretxa de gènere en el procés de revisió entre iguals utilitzant dades d’un gran nombre d’articles presentats a revistes de totes les àrees de coneixement. Fins ara, aquest tipus de treballs s’havia limitat a revistes individuals en els quals és difícil fer anàlisis sistemàtics. La investigació compta amb el suport de les editorials principals editorials, incloent Elsevier, Springer Nature i John Wiley & Sons, fet que ha permès analitzar la informació d’uns 350.000 papers de 145 revistes de diferents camps d’investigació amb tècniques avançades d’aprenentatge automàtic.

El següent pas de la recerca és intentar tindre una visió general del complex procés, de manera que cal recollir més dades sobre diferents aspectes com l’educació, l’accés a recursos, el finançament o les diferents especialitats acadèmiques.