La crisi social i sanitària que fa més de deu mesos que travessem està impactant de ple sobre l’hostaleria i el xicotet comerç, que aquests dies necessiten, més que mai, el suport de la ciutadania. En aquest context d’emergència, podríem dir, del 29 de gener al 12 de febrer el municipi d’Alaquàs celebrarà la IV edició de la Festa de la Carxofa, que prendrà una morfologia substancialment diferent a les precedents.

Així, la popular cuinada d’arrossos que realitzaven els membres de l’Associació d’Amics i Amigues del Cant de la Carxofa i de la Societat Gastronòmica «El Cullerot» a l’ombra del Castell-Palau renaixentista, serà substituïda per una nova modalitat que afavorirà la descentralització i cedirà el protagonisme a les botigues locals i als establiments de l’Associació d’Hostaleria i Restauració d’Alaquàs (AHORA).

D’aquesta manera, cadascun dels bars i restaurants que hi participen oferiran esmorzars, tapes i menús per a emportar que tindran com a ingredient principal la carxofa. Per la seua banda, les verduleries de l’agrupació de Comerciants Associats d’Alaquàs (CAdA) n’oferiran a un preu molt assequible. Mentre que els representants d’«El Cullerot» ensenyaran –a través de les xarxes socials– a cuinar receptes relacionades amb la famosa hortalissa i a maridar-les amb vins i cerveses.

Finalment, la convocatòria també inclou un concurs fotogràfic sobre carxofes que comptarà amb la participació dels membres de l’Associació de Fotògrafs d’Alaquàs (AFA), que n’integraran el jurat. El que, lamentablement, no podrà dur-se a terme és el taller de veus que estava previst adreçar a tots els xiquets i xiquetes que aspiren a entonar el Cant de la Carxofa, i que tant d’èxit tingué en les passades edicions.

La Festa de la Carxofa d’Alaquàs va nàixer en 2018 a imitació de la que es fa a Benicarló (Baix Maestrat), i amb el doble propòsit d’unir excel·lència gastronòmica i cultural: de reivindicar una saborosa verdura característica de l’Horta i un bell cant secular en honor dels patrons locals. I enguany, enmig d’una situació excepcional, ha sabut reinventar-se i reconvertir-se en una activitat plural, àmplia i integradora que mobilitzarà a una bona part de l’entramat comercial i cívic del municipi. Una iniciativa, en suma, que aposta pel bon gust i lluita contra la desesperança. I que, com el cant celest i l’ambrosia que la protagonitzen, resulta digna de tots els elogis.