Lluís Santonja amb el treball ‘Animetes santes’ ha guanyat el XXI Premi Bernat Capó, organitzat per l’ETNO i Edicions del Bullent. Santonja recorre els costums funeraris valencians, des del primer daltabaix per al món occidental que va suposar la Pesta Negra de 1348, i la generació de les particularitats pròpies dels valencians, com ara la celebració de la defunció de xiquets («albats» o «angelets») que lluny de ser un acte penós per a les seues famílies, era motiu d’alegria, perquè tenien un nou «santet» que, mort sense pecat, la seua ànima ascendia directament al cel.

‘Animetes santes’ descriu la modificació provocada per la Il·lustració i el pensament higienista, amb la regulació de les inhumacions i la construcció dels cementeris extramurs per acabar amb el risc de contagis, així com els canvis actuals en la percepció de la mort: l’aparició de noves maneres de celebrar els funerals d’una forma més sostenible i inclús tecnològica, amb xarxes socials o plataformes que serveixen per a enviar missatges de comiat, compartir records o donar les condolences als familiars; el disseny i funció dels cementeris, condicionats la tendència creixent de les incineracions, i la seua funció cultural o turística d’alguns espais funeraris de certes ciutats valencianes («Museu del Silenci» del Cementeri de València, o la «Ciutat Dormida» d’Alcoi).

El títol d‘Animetes santes’ fa referència a un costum popular en les cases dels nostres majors, quan s’encenien unes espelmes o animetes en record dels difunts de la família, on també es col·locaven les fotos dels difunts davant de cada animeta. De vegades també l’animeta era considerada com una mena de «lar» protector de la família i per això li encenien una espelma, encara que no fora Festa de Tots Sants ni Ànimes.

Divulgador

Josep Lluís Santonja és doctor en Història per la Universitat d’Alacant i director de l’Arxiu Municipal d’Alcoi i de la Xarxa de Biblioteques Municipals d’Alcoi. Ha publicat més d’una vintena de monografies de recerca cultural i històrica, i més d’un centenar d’articles preferentment sobre patrimoni documental i recerca històrica.

El jurat del premi ha estat format per Xavier Rius, diputat de l’Àrea de Cultura; Josep V. Aguilar i Joan Seguí, conservadors de l’ETNO; Adrià Besó, doctor en Història de l’Art i professor de la UV, Mª José García, Presidenta de l’Associació Valenciana d’Antropologia, i Núria Sendra, directora d’Edicions del Bullent.

El premi està valorat en 6000 € i comporta la publicació del text per Edicions del Bullent.