Després de més de 200 concerts junts, la complicitat entre Maria de la Mar Bonet i Borja Penalba és una realitat que tots dos han volgut plasmar en un disc gravat en directe en el Teatre Micalet en plena pandèmia.

«El fet de poder presentar hui aquest disc i poder estar ací parlant d’alguna cosa que no siga el coronavirus ja és una batalla guanyada al virus», va dir ahir la cantant.

L’àlbum «Maria de la Mar Bonet amb Borja Penalba» es va gravar entre els mesos de setembre i octubre de 2020, en els set concerts que la mallorquina i el valencià van oferir en el Micalet.

Els artistes i el públic acabaven d’eixir del primer confinament i les circumstàncies eren molt especials, «encara que no gaire diferents a les que tenim avui dia», segons Penalba.

Per això, aquell concert, com tots els pocs recitals que Maria de la Mar Bonet ha pogut oferir des de l’inici de la pandèmia, va estar «ple de passió i bogeria», en paraules de l’artista.

Emoció traspassada

«En aquests temps, la intensitat del públic és una cosa palpable -va afegir-. Quan tapes a la gent la boca, la deixes sense manera d’expressar-se, però en els concerts l’emoció traspassa la màscara d’una manera màgica».

Una emoció que han traslladat a un àlbum amb dotze temes, que comença amb «L’amor és mar desfeta/Digues Amic», amb lletra de Jacint Verdaguer i versos de Ramon Llull, i acaba amb «Què volen aquesta gent?», el poema de Lluís Serrahima musicat i popularitzat per Maria de la Mar Bonet durant els últims anys del franquisme.

La relació entre Maria de la Mar Bonet i Borja Penalba va nàixer a Sueca en 2013, quan Borja va acompanyar amb la seua guitarra a Maria de la Mar en un recital.

«Jo no ho coneixia i, d’entrada, va ser descobrir a una persona amb una veu preciosa, un boníssim guitarrista i un artista amb una creativitat molt gran», ha recordat la intèrpret.

Poc després van oferir el seu primer concert conjunt a Altafulla (Tarragona), dins del Festival Barnasants i, des de llavors, la seua relació artística no ha cessat i han arribat a interpretar junts prop de setanta cançons.

Entre aquestes han triat les tretze que han inclòs en el disc que ara veu la llum i que presentaran en directe diuemnge en el Teatre Joventut de L’Hospitalet de Llobregat, en el marc, una vegada més, de Barnasants.

Serà el primer d’una gira que els portarà, entre altres llocs, de tornada al Teatre Micalet, un escenari amb el qual Bonet té una estreta relació des que va actuar per primera vegada en 1970.

Dedicat a València

«A València sempre m’he sentit com a casa -ha confessat Bonet-, per això, aquest disc és per a mi una dedicatòria molt íntima a la ciutat de València i una abraçada al País Valencià en forma de disc».

Aquest àlbum en directe és també per a Maria de la Mar Bonet «l’inici d’una nova etapa, perquè ja porte cinc anys vivint a Mallorca, no entrant i eixint com abans, i ara comence a treballar amb una discogràfica mallorquina, amb la qual puc conversar d’una manera amable, cordial i creativa», diu, en referència al segell Discmedi-Blau.

El disc «Maria de la Mar Bonet amb Borja Penalba» va acompanyat d’un llibret molt ampli, amb textos dels artistes, les lletres de les cançons en castellà i català i fotografies dels concerts i de l’elaboració de l’àlbum perquè, com ha dit el fundador de Blau, Miquel Àngel Sancho, «el publique puga gaudir del disc quasi com si fóra un directe, en aquesta època en la qual és tan difícil anar a un concert».