Com i quan va entra a la Nova Muixeranga d’Algemesí?

Soc un dels membres fundacionals, algunes de les reunions prèvies les realitzarem a casa nostra encara que el primer any no vaig estar molt pel naixement del meu fill. Sí que vaig estar present a la Capella de la Trobada el dial 13 de març de 1997.

Ha estat membre de la tècnica de la Nova i des de l’estiu de 2019 n’és el mestre. Com valora aquesta experiència?

Amb molta normalitat, he estat cap de pinya, cap de xicalla i cap tronc, vaig crear l’àrea de prealçadors, he estat sub-mestre i cap de grup en Mare de Déu més de 15 anys… era qüestió de temps.

Quina valoració fa de la seua primera Festa de la Mare de Déu com a mestre?

La veritat és que a nivell personal vaig estar molt més relaxat que altres anys. L’avaluació fou molt positiva encara que moltes coses encara es poden millorar.

En la processó de la Mare de Déu vau incloure figures tradicionals d’altres localitats, com la Campana, el Pilón de la Mojiganga o el Pilotó. Quina valoració en va fer?

Molt positiva, tant als assajos, amb la presència de membres de la Conlloga i dels Negrets (per motius personals no van poder venir de Titaguas), com el fet d’incorporar noves figures al catàleg de la Nova. No crec que la mirada muixeranguera siga només cap a dalt, la nostra espectacularitat també està al moviment, als elements com el foc i la combinació de figures. També la Nova de 4, la Sénia de xicalla i el ball de valencians, que és una combinació del ball, enterro i torre, les estrenàrem aquest any.

Ens pots parlar de la nova figura «la Nova»?

La Nova és un conjunt de figures de moment de 4 o 5 alçades i en un futur possiblement de 6, que és el resultat de pensar per donar solució a alguns dels problemes generats en passar de les quatre altures de l’Encontre a les cinc de la Trobada. La idea de Raül Sanxis encara estem desenvolupant-la, hem fet alguns canvis al posar-li un pis més i encara queden alguns punts per millorar. La Nova de 4 es va estrenar en Mare de Déu de 2019 i la de 5 en Benigànim el 9 deixe any.

La pandèmia de la covid-19 va paralitzar l’activitat muixeranguera i es va suspendre la Festa de la Mare de Déu de la Salut. Com s’ha viscut aquest fet a Alegemesí?

Un poc com en tots els pobles, tinguérem temps per fer-nos a la idea i en estiu ja ningú pensava que fos possible. També es va suspendre la Trobada que, amb la Vella de Valls i la Muixeranga d’Alacant, tenia tots els ingredients per resultar fantàstica. Ara mateix tampoc tenim molt clar que passarà en setembre de 2021.

Com veu el futur de la seua colla?

Crec que començar quasi de zero serà una oportunitat per reinventar-nos de nou, no sé si en serem 30, 60 o 100, però les que estem, segur que ens atrevim a somiar de nou i treballarem de valent.

Quines accions o activitats s’estan desenvolupant des de la Nova Muixeranga per mantenir la cohesió interna?

Les xarxes estan fent de pont, i a la «Muixerola», les jornades de cultura popular virtuals i van participar de forma segura uns 150 muixeranguers entre adults i xicalla, amb un recital de poemes, una exposició de fotografies de Ximo Bueno a les balconades i un concert de Néstor Mont.

Què farà el primer dia que tornen a assajar?

Segur que alguna cosa pensarem per començar amb força. En 2022 tenim el repte del 25 aniversari de la Nova i 50 de la Muixeranga d’Algemesí... alguna cosa gran haurem de fer.

Què li demanaria a la Federació Coordinadora de Muixerangues?

Des del principi un dels objectius de la Nova va ser recuperar el patrimoni cultural muixeranguer perdut al País, posar-lo en valor, mostrar-lo…

La Federació ha de ser la gran impulsora de la recuperació i difusió del fet muixeranguer i alhora una eina per ajudar i coordinar totes les colles, creant ponts entre les colles, una tasca difícil i que cal construir entre totes i tots.