Després de publicar el llibre il·lustrat Dones valencianes que han fet història, l’editorial Bromera torna a glossar la vida d’una trentena de dones que han aportat a la societat valenciana. Més dones valencianes que han fet història abasta bona part del segle XX, però també hi ha dones del segle XXI que pertanyen a l’actualitat valenciana. Algunes d’elles són la cantant de hip-hop Tesa, la xef María José San Román Pérez, la jurista Teresa Gisbert, la pintora Paula Bonet, la periodista Xelo Miralles, la directora d’orquestra Beatriz Fernández Aucejo o la cineasta Lucia Alemany.

Sandra Capsir i Maria Viu han sigut les encarregades del text i de la investigació. Cada biografia va acompanyada d’un retrat elaborat per Naranjalidad, Eli M. Rufat, Raquel Carrero i Tres Voltes Rebel. «Quan explicàvem l’anterior llibre, moltes persones ens preguntaren per què havíem triat uns noms i no uns altres. La resposta era senzilla: teníem un espai limitat i volíem que la selecció fóra representativa: dones valencianes de totes les èpoques i de tot el territori, però, sobretot, dones que pogueren esdevenir un referent per als i les joves del futur. Dones que mereixien formar part de l’imaginari col·lectiu valencià. Però la llista era tan llarga que ens vam animar a donar-li continuïtat. En aquest segon llibre, en el qual volem oferir una panoràmica encara més àmplia i diversa», comentes les escriptores.

Les biografies són molt heterogènies. Algunes són poc conegudes, com la de Margarida Borràs, una dona transgènere que va nàixer a Mallorca fa més de 500 anys. Pertanyia a una família benestant. Va traslladar-se a València, on finalment va ser detinguda, jutjada i condemnada a la forca, concretament, a la plaça del Mercat.

També destaca la història de Teresa Pla Messeguer, una persona amb intersexualitat que va nàixer a la comarca dels Ports. Va lluitar amb una nova identitat a la Guerra Civil Espanyola com a maqui.

Encara que hi ha altres històries més actuals, com la de Belén Franch, científica aeroespacial que té la Medalla d’Or de la NASA. Ella va naixer a Corbera en 1984 i és experta en l’albedo, és a dir, la capacitat de les superfícies per a reflectir la llum del sol.

També es troba la biografia de Blanca San Segundo, la primera persona amb síndrome de Down que ha aconseguit un grau universitari.

«A hores d’ara constatem la força de les dones que fan història entre nosaltres i ens espenten cap a un futur millor, que s’escriu amb la suma de totes les veus que fan camí per a una societat més justa, on cada persona puga arribar on vulga, vinga d’on vinga, sense patir discriminacions per cap motiu», expliquen les escriptores.

dones diverses. 1 L’editora Rosa Serrano, qui va fer l’adaptació infantil de «Rondalles valencianes» de Valor. 2 L’escriptora Carmelina Sánchez Cutillas.