Fn l’evolució recent de la llengua, s’ha tingut especial interés perquè no entre cap castellanisme i que fins i tot no es reconeguen paraules que recorden este idioma. Es comprén, en part, l’actitud. Per eixe motiu, em va costar entendre que la interjecció «alto», tan viva entre les persones parlants, no s’intentara substituir artificiosament per «alt». Me n’alegra perquè em costaria pronunciar-la, quan necessitara dir-li a algú que interrompa un discurs, la seua marxa o l’execució d’una cosa o un treball.

En el 2021, la interjecció «alto» està més viva que mai. Hem estat obligats a dir-ho a moltes de les nostres activitats col·lectives. Em dol que s’haja promulgat «alto» a l’hostaleria de la qual viu tanta persona treballadora. Em fa mal que s’haja declarat «alto» a les falles perquè formen part del meu ADN o que recentment a Estivella hàgem pronunciat «alto» als actes festius de Sant Blai. Tanmateix, hem de ser comprensius amb eixos «alto», si volem protegir la humanitat.

Contràriament, hi ha uns altres «alto» que el cos em demana pronunciar. Un és l’assistència del cardenal Cañizares a Madrid a un funeral, quan el territori valencià està confinat i no podem acomiadar els nostres en els funerals com es mereixen. Eixa autoritat de l’església ha estat en la capital de l’Estat perquè necessitava acomiadar un amic i per a estar amb uns altres destacats celebrants. En llegir la notícia, m’entristix perquè tinc amics i amigues, com l’estimada Inma, als quals no vaig acompanyar en la missa de soterrar de sa mare o son pare, mentre que el bisbe ha tingut dret a fer-ho. Tampoc no puc entendre que ningú li diguera a l’esmentat càrrec eclesiàstic «alto! Vosté es queda a casa». A més, en un dia que les mesures sí que li permetien presidir un funeral d’un canonge a la Seu de València. Sens dubte, en eixe lloc, pel càrrec en la província eclesiàstica, la seua presència era important.

Hi ha més «alto» que caldria pronunciar. Per exemple, a les eleccions catalanes. Una altra vegada, la justícia ha preferit les formes al fons. No està clar que unes votacions no puguen esperar i que la restauració i altres negocis hagen de ser pacients.

En definitiva, utilitzem la interjecció «alto» davant les paraules, treballs o accions injustes que impedixen que les persones siguem iguals davant la llei.