Les universitats de València (UV) i Politècnica (UPV) celebren hui i demà respectivament, les fases classificatòries de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2021 de la Xarxa Vives. En la competició de la UV participaran 28 alumnes de secundària i batxillerat de l’IES Almussafes, IES Porçons d’Aielo de Malferit, IES Ramon Llull, IES Isabel de Villena i IES Cid Campeador.

Al seu torn, en la competició de la UPV participaran 38 alumnes de l’IES Lluís Vives, IES Pere Boïl de Manises, IES Enrique Tierno Galván de Moncada, Col·legi Maria Auxiliadora d’Algemesí i IES Enric Soler i Godes de Benifaió.

Aquesta és la primera edició virtual de la Lliga de Debat, en què universitats i centres docents han hagut d’adaptar-ne el format atès el context actual. Així, l’oratòria digital i les competències de comunicació associades a contextos en línia han entrat a formar part del projecte educatiu dels centres participants en aquest curs 2020-2021.

Aquest desplegament curricular ha estat possible, d’una banda, gràcies a la implicació de les universitats, que han organitzat tallers formatius sobre reptes i estratègies de l’oratòria en línia adreçats als docents. D’altra, el mateix professorat ha sigut qui ha introduït la temàtica a l’aula i ha preparat l’alumnat durant els darrers mesos perquè siguen capaços d’emetre una comunicació persuasiva i eficaç en l’entorn digital, parant atenció tant als aspectes de contingut del discurs com del context en línia.

Sales virtuals

Cada equip participant a les fases classificatòries de la UV i la UPV realitzarà un total de 4 debats entorn al tema central de la competició, «És compatible el creixement global de l’economia amb el respecte al medi ambient?». L’alumnat participant haurà de ser capaç de mostrar-se tant a favor com en contra del tema, atès que la posició que hauran de defensar canviarà en cada debat. Els debats tindran una durada de 16 minuts i es realitzaran en sales virtuals.

Cada universitat tindrà un equip guanyador i un/a alumne/a que serà nomenat/da millor orador/a. El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, valorarà capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena.

Els equips guanyadors de la UV i la UPV representaran aquestes universitats en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 13 al 23 d’abril i enfrontarà als 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya

La Lliga de l’oratòria digital

Els equips

Universitat de València

IES Almussafes

IES Porçons d’Aielo de Malferit 

IES Ramon Llull

IES Isabel de Villena 

IES Cid Campeador

Universitat Politècnica

IES Lluís Vives

IES Pere Boïl de Manises

IES Enrique Tierno Galván de Moncada

Col·legi Maria Auxiliadora d’Algemesí

IES Enric Soler i Godes de Benifaió