El temps passa i sembla que els triomfs del passat són enriquidors. La cultura sembla construir ponts que ens unisquen, i és que Matilde Salvador Segarra (1918 - 2007) n’és un referent que no deixa indiferent a ningú.

Aquesta compositora valenciana nascuda el 23 de març de 1918 a Castelló, s’ha convertit en tot un referent de la dona artista, ja que si bé era compositora, va destacar també en la pintura i la poesia.

Precisament, se celebren quaranta-set anys des que aquesta compositora valenciana va ser la primera dona a estrenar una òpera al Teatre Liceu de Barcelona. I és que aquest fet pot arribar a sorprendre, ja que fins a 1974 cap dona ho havia aconseguit.

L’obra que es va convertir en estrela aquell 19 de febrer de 1974 va ser la seua obra Vinatea, que va donar so a l’òpera que va donar forma amb el llibret de Xavier Casp gràcies al fet que Salvador es va presentar a la convocatòria del 1972 de la Caixa d’Estalvis del Premi Joan Senent. Així la història de Vinatea, va ser recreada en una òpera en tres actes i set quadres amb direcció orquestral de Vicente Asensio.

Sembla fascinant que Vinatea es fera realitat, i el que és més important, que fora la primera dona a estrenar una òpera al Teatre Liceu de Barcelona, un teatre de nivell europeu i a més, una obra en valencià.

Trencant el silenci

Matilde Salvador no ha quedat només en l’àmbit de la música escènica, com Vinatea o La filla del rei barbut, sinó que també ha composat músiques per a cor, ha musicat poemes de Xavier Casp, Joan Fuster o Salvador Espriu, d’entre altres, i ha sigut guardonada per cançons com Tres cançons valencianes o Seis canciones españolas i a més, va rebre l’Alta Distinció al Mèrit cultural de la Generalitat valenciana.

Si bé no s’ha fet prou ressò del què representen figures com Matilde Salvador, cada vegada es compta amb propostes ben interessants de la mà d’associacions culturals i societats musicals entre altres, que fan una tasca de visibilitat de les dones en l’àmbit musical, com l’exposició Les nostres compositores que amb la col·laboració de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana crearen el rebombori necessari per a despertar l’interés per la cultura valenciana i femenina.

D’altra banda, una proposta de l’Orfeó Universitari de València (OUV) sota la direcció de Francesc Valldecabres, fou Matèries Silenciades, una obra que girava entorn una altra dona, l’escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas que la ciutat de València va acollir. Així, l’OUV va fer ressonar compositores valencianes, aquestes ‘matèries silenciades’ que omplin amb veus enèrgiques i meravelloses les sales de València.

Les representacions foren a la Nau de la Universitat de València i al Museu de Belles Arts el passat octubre. Així la van titllar de Gesamtkunstwerk des del museu, una obra completa que va portar música, dansa, representació, tot un còmput que feia retrobar els noms de dones com Dolors Sendra, Teresa Oller i com no, Matilde Salvador. I així es dinamitza i es dona visibilitat als triomfs de la societat, de les figures femenines que no han de ser silenciades.