Els formats digitals donen lloc a la innovació en matèria audiovisual, fusionant les arts escèniques amb la tecnologia, creant noves formes de difusió, i també de realitzar i inventar noves i impactants maneres de fer art multidisciplinari. Un món artístic que a més s’ha vist forçat abruptament a posar el focus en l’eclecticisme davant de l’escenari de la covid, i que ha donat la possibilitat d’apropar l’art a un públic molt més divers.

Aquest és el cas de l’associació sense ànim de lucre, València Dancing Forward. Dirigida per Laura Bruña, Elizabeth Taberner i Joan Crespo, presenten una proposta de videodansa intitulada «Una cien veces». El videodansa rep el títol d’un poema d’Elvira Sastre, escriptora que des de ben xicoteta ja es va interessar per la poesia, amb inicis al seu bloc Relocos y Recuerdos que manté actiu, i que s’ha convertit en tot un referent femení de poetesses. Destaquen la naturalitat i la forma directa de les seues paraules, són dues característiques que acompanyen la jove poetessa segoviana.

Des de l’associació ens afirmen que «aquest projecte és fruit d’una reivindicació necessària per al dia de la dona, ja que el paper d’aquesta en el món de la dansa sol estar relegat dels alts càrrecs més importants com direcció, tot i ser un món majoritàriament femení». Així naix aquesta proposta creativa que estarà disponible a les plataformes digitals per al Huit de Març.

Fusió de dansa i poesia per a commemorar el Dia de la Dona

El muntatge audiovisual és una barreja de vint-i-una ballarines i ballarins en diferents etapes de les seues carreres artístiques, que acompanyen harmònicament la veu de Gloria Nuñez, actriu i directora de doblatge, que dona veu i força a les paraules d’Elvira Sastre fins que cobren vida. Moviments suaus, ràpids, salts i girs que es fusionen amb el Teatre Principal de València, espai cedit per fer la gravació, amb la col·laboració de l’Institut València de Cultura. Tota una fusió cultural per reivindicar la igualtat, la diversitat i la unió de les persones.

Com a activitat paral·lela, l’associació organitza a l’Institut Cervantes de Dublín, Irlanda, una xarrada per al 8-M intitulada El paper de la dona en la cultura i els processos creatius i que serà impartida per la codirectora de VDF Laura Bruña juntament amb Mercedes Carbayo-Abengózar, professora de la National University of Ireland Maynooth. Es tracta d’un projecte que també parteix de la voluntat de visualitzar el paper de la dona al món creatiu i artístic, i es valora compartint idees i experiències.

Fusió de dansa i poesia per a commemorar el Dia de la Dona

Una aposta pel futur

L’associació, a banda de fer una gran tasca de difusió i suport de les arts escèniques en general i de la dansa en particular, promovent-la en l’àmbit social amb projectes educatius, també fa una tasca important d’introducció dels ballarins al món laboral actual. Cada any es conforma amb joves d’entre 18 i 23 anys que volen fer de la dansa el seu ofici, pels qui València Dancing Forward crea un pont entre escola i companyia de dansa. A més, acull diversos ballarins valencians i d’arreu del món per conformar una companyia que compta amb coreògrafs, una gira i que els podrà obrir les portes cap a un futur laboral pròxim, que potser haurà de ser arreu d’Europa.

El projecte de companyia jove ja estava enllestit per al passat dos mil vint, però malauradament va haver de ser suspès per la pandèmia actual. No obstant això, es preparen amb ganes i il·lusió per oferir a noves promeses de la dansa un lloc on compartir el que més els apassiona, transmetre sentiments amb el cos.

Fusió de dansa i poesia per a commemorar el Dia de la Dona

De fet, alguns participats del projecte Una cien veces han conformat la jove companyia valenciana, bé com a integrants o com a coreògrafes i ballet màsters. Sembla que la dansa és un punt de retrobament i que uneix junt amb València Dancing Forward tot un seguit de bones idees, que en aquest cas ens recorden de la importància del 8-M per commemorar la dona a escala global, però sobretot el paper femení a les arts escèniques en aquest nou món amb iniciatives innovadores de sensacions poètiques corporals.

La peça de València Dancing Forward «és fruit d’una reivindicació necessària per al dia de la dona, ja que el paper d’aquesta en el món de la dansa sol estar relegat dels càrrecs més importants», afirma l’associació.

Fotos: Pablo Moliner