«Entre l’abandonament i la manca d’interés, el patrimoni del nostre poble continua degradant-se». Estes paraules encapçalen el comunicat que l’Associació Cultural Bassot –punt número 6 de la Ruta Vicent Andrés Estellés– ha llançat per a denunciar l’estat de precarietat que presenten alguns elements del patrimoni cultural de Burjassot.

Entre altres figuren l’Hort d’Almenar –típic jardí de flora i fauna mediterrànies–, «descuidat» després d’obres de condicionament; el Molí de la Sal –l’actual edifici del qual data del segle XVII si bé la seua història es remunta fins a l’època prejaumina–, una «ruïna» a punt d’esllavissar-se, i les restes arqueològiques del partidor de les Llengües del Raig –obra d’enginyeria hidràulica datada entre els segles X i XI–, prop d’esdevindre un «abocador» si no hi posa ningú remei.

Deteriorament

En l’escrit de Bassot no passen tampoc desapercebudes les referències al deteriorament que des de fa anys està patint la Ruta Estellés. Precisament, en l’associació es gestà este projecte, molt abans que el consistori l’institucionalitzara a partir de 2012, amb l’objectiu de reivindicar una icona de la literatura mostrant els llocs del municipi evocats en l’obra poètica i narrativa del «fill del forner», una «veu incòmoda per al poder i encara silenciada».

Els panells ceràmics de les parades que conformen l’itinerari a poc a poc van empal·lidint. Dos dels casos més flagrants es troben en el mosaic de la plaça de Sant Roc i en el situat junt a la plaça del Pouet. Al primer (punt número 7 de la ruta) li falten huit dels seus 48 taulellets i quatre peces de les 36 del marc.

A més dos rajoletes de la part inferior dreta estan trencades. Pitjor es troba el segon panell (punt número 24 de la ruta). Este perdé 16 dels seus 56 taulellets i 14 de les 38 peces del marc. Així mateix des de Bassot pregunten «quan es tornarà a instal·lar el panell del passeig Concepció Arenal». Este mosaic de la parada número 10 es retirà, per seguretat, poc després de la solsida del mur norest de les Sitges en setembre de 2018. Llavors ja li faltaven quatre de les 38 peces del marc.

No millor aspecte presenten les plaques amb codi QR i imatge del poeta en les 26 estacions de la ruta. A més en algunes parades, com la número 23, la del Castell de Sant Joan de Ribera en la seua confluència amb la plaça dels Furs, a pareixen brutes pintades.

No són estos els únics «motius» i «símptomes» pels quals Bassot llança un SOS per a evitar la degradació de la Ruta Estellés. Des del col·lectiu «enyoren» la peça de quatre llibres que en gener de 2019 desaparegué, possiblement com a conseqüència d’un furt, de l’estàtua sedent del poeta en la plaça de l’Ajuntament. Després de més de dos anys, el bronze encara seguix sense els llibres.

Així mateix Bassot pregunta si la façana del col·legi Sant Joan de Ribera, la pròxima al punt número 21 de la ruta, tornarà a acollir el mural «Estellés per píxels», inaugurat en novembre de 2017. L’itinerari poètic creixia. En esta obra participaren centenars de veïns aportant les seues lectures preferides del «fill del forner». En poc menys d’un any, la pluja i el vent esborraren de la paret els més de 900 píxels –cada u contenia un fragment d’obra d’Estellés– que conformaven el mural. Ara solament en queda un gran espai en blanc a l’espera de recuperar aquell homenatge del poble a la poesia.