El Teatre Rialto presenta hui i fins al 14 de març l’espectacle ‘Recordando a Lise Meitner’ part del Projecte Meitner que Crit Companyia de Teatre ha desenvolupat amb el Consell Superior d’Investigacions Científiques i la Universitat de València.

‘Proyecto Meitner’ és una iniciativa de l’Institut de Física Corpuscular i la companyia Crit. A més de l’obra de teatre, el projecte té previstes unes jornades científiques i un concurs per tal de visibilitzar la contribució de les grans pioneres de la ciència mitjançant la figura de Lise Meitner, una dona que va contribuir a descobrir la fissió nuclear i fou oblidada quan el Premi Nobel va reconéixer aquest treball.

La part central del projecte és la representació teatral amb l’estrena de ‘Recordando a Lisa Meitner’, text de Robert Marc Friedman. L’obra, escrita en 2002, ha sigut presentada als escenaris de Noruega, Alemanya, Itàlia, Estats Units i ara a Espanya.

Anna Marí i Pep Sanchis són els directors d’aquesta versió que es podrà veure al Rialto. El paper de Lise Meitner està interpretat per l’actriu valenciana Victòria Salvador a qui acompanyen en l’escenari els actors Álvaro Báguena i Panchi Vivó.

Col·loquis

Durant les representacions hi haurà sessions didàctiques i per al públic general, i en finalitzar hi haurà col·loquis en els quals es podrà plantejar els seus interrogants a un panel d’experts que estaran allí per tal de contestar els seus dubtes.

L’obra conta la vida de Lise Meitner, investigadora jueva i codescobridora de la fissió nuclear que va haver de fugir de l’Alemanya nazi pel seu origen. Posteriorment, en el seu forçat exili a Suècia, es va veure obligada a la més absoluta austeritat científica i econòmica a causa dels interessos particulars del seu amfitrió, Manne Siegbahn.

En 1944, quan el Premi Nobel va guardonar el descobriment de la fissió nuclear, va ser el seu estret col·laborador, Ott Hanh, l’únic que va rebre el premi i el tribunal va ignorar el paper essencial de Lise Meitner per al descobriment.