El projecte cultural de la Unió de Periodistes Valencians, «Fragments», arrancarà el pròxim 24 de març amb l'exposició a la sala Parpalló del MuVIM del projecte guanyador de la tercera Beca Fragments, «Educandos de Benejúzar» de Carlos Aguilera, sobre les festes patronals a la Vega Baixa. A més, en aquesta quarta edició del projecte cultural, es realitzaran conferències telemàtiques a càrrec de Carlos Aguilera i els fotògrafs Lua Ribeira, Cristina de Middel i Juan de la Cruz Megías amb l'objectiu de reflexionar sobre el periodisme gràfic i la relació entre el llenguatge visual i la informació.

Enguany comptarà de nou en el MuVIM amb una exposició col·lectiva a càrrec dels alumnes de l’EASD, «Exercicis en Velluters», que sorgeix després d'un conveni de formació entre l'escola i l'associació de periodistes.

«Educandos de Benejúzar», de Carlos Aguilera, és un assaig fotogràfic desenvolupat a la Vega Baixa del Segura durant els mesos d'estiu, quan multitud de pobles celebren les festes patronals. El projecte se centra en els aspectes de les festes que queden al marge de la programació oficial, lluny dels escenaris i els focus.

Aquest projecte, guanyador de la tercera Beca Fragments, es presenta tant com exposició en el MuVIM, com en format llibre. L'exposició, que enguany no comptarà amb esdeveniment inaugural a causa de les recomanacions sanitàries i restriccions per la covid-19, començarà dimecres que ve 24 de març i podrà visitar-se fins al 30 de maig.

Cristina de Middel, fotògrafa alacantina de l'agència Magnum Photos, proposarà en la seua conferència ‘Vida i Milagros’ (8 d’abril) un viatge en primera persona sobre la seua experiència i la seua decisió d'allunyar-se de la mirada tradicional.

La fotògrafa Lua Ribeira, impartirà una conferència titulada ‘Subida al Cielo y otras historias’ (1 d’abril) en la qual plantejarà la posició i el paper del fotògraf en la producció de sèries fotogràfiques de gran importància social.

Juan de la Cruz Megías parlarà el 14 d’abril sobre els seus orígens i de com la seua afició es va convertir en la seua professió. «Podem entendre un futur sense abelles, sense memòria, sense àlbums fotogràfics, sense cultura?» es preguntarà en la seua conferència titulada ‘Trovadores contemporáneos’.

Pel que fa als tallers, Ricardo Cases, Ángel Álvarez, Sonia Berger i Dani Rodríguez impartiran un taller intensiu en el qual s'abordarà la creació d'un llibre de fotografia.

treballs fotoperiodístics. 1 Imatge de l’alacantina Cristina de Middel.

2 ‘Tijuana’, de la sèrie ‘La Jungla’, de la fotoperiodista Lua Ribeira. 3 ‘Journey To The Center’, de Cristina de Middel.