L’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València presenta hui a les 18 hores a La Nau l’estrena d’‘Encontres d’exili II’, realitzat per CEAR-PV i el col·lectiu audiovisual Mirades.

‘Encontres d’Exili II’ és un documental sobre i amb persones exiliades, refugiades i represaliades d’ahir i de l’actualitat. Dirigit per Adrián Caballero, Jaume Durà, José Gayà i Jorge Ramos, està protagonitzat per persones majors que van viure la repressió i l’exili per la victòria franquista.

Com Tina, filla de Carmen Cuesta –‘la 14ª rosa’ de les 13 Roses– i militant antifranquista que va patir la repressió en l’última etapa de la dictadura; Carme, que va haver de migrar a França durant el franquisme; Àngela, filla de migrants a Algèria; o Josefina, que va viure diversos exilis en diferents països d’Europa i d’Amèrica després d’haver hagut d’abandonar l’Espanya franquista.

També per persones més joves que han patit recentment situacions similars en tres continents, com Alba Teresa, que va escapar de la repressió paramilitar a Colòmbia; Mem, amb una situació similar com a kurd a Rojava, part del Kurdistan a Síria; Fatma, refugiada sahrauí; Sainabou, que va haver d’escapar de la mutilació genital femenina i d’un matrimoni forçat a Gàmbia; Conan, que va fugir de la guerra a Costa d’Ívori i va haver de pujar a una pastera; o Elisama i Michelle, que va abordar la Brasil de Bolsonaro per la seua identitat LGTBI.

En el documental, moltes d’aquestes persones intercanvien unes trobades molt simbòliques adonant-se com el passat de guerra, exili i dictadura viscut ací és el present de molts altres territoris de persones que ara han de refugiar-se al País Valencià.

L’acte comptarà amb la participació de Rosa Pérez, consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat; Jaume Durà, codirector del documental i coordinador jurídic i d’incidència política de CEAR-PV; Javier Navarro, responsable de l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València, així com els codirectors i protagonistes de l’obra. Les entrades estan exhaurides.