L’editorial Bromera compleix enguany 35 anys. Com assegura el seu director literari, Gonçal López-Pampló, «en aquest 35 aniversari, Edicions Bromera revalida el lema d’ara fa tres anys: ‘Llibres, passió, futur’. En un moment de crisi social, necessitem empreses culturals sòlides, amb projecció i sentit de país, que contribuïsquen a generar discursos democràtics i constructius, humanistes i respectuosos».

«Enmig del soroll, les pàgines tranquil·les dels llibres ens reconcilien i cal aconseguir això en clau valenciana. I, al mateix temps, amb l’ambició, com sempre hem dit, de qui edita igual des d’Alzira que des de València, Barcelona, París, Tòquio o Xangai», apunta López-Pampló.

En el marc d’aquests 35 anys, Bromera ha presentat les grans apostes per a la primavera. Es tracta de cinc novel·les en clau social: ‘Els adéus del Jaguar’, de Joanjo Garcia, Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil; ‘Llibre de morts’, de Jordi Colonques, premi Ciutat d’Elx de 2020; ‘Isabel escrigué lo llibre’, de Rosa Sanchis i Caudet, XXXVIII premi Isabel de Villena, i ‘Els fantasmes i Madame Levy’, de Jordi Torrent, guardonada amb el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira.

En l’àmbit de la literatura infantil i juvenil s’ha presentat ‘Gràcies. Història d’un veïnat’, de Rocio Bonilla.

Amb ‘Els adéus del Jaguar’, Joanjo Garcia radiografia un tema tan actual com tabú, però no per això menys dolorós, com és el suïcidi en la població adolescent. A més, el llibre inclou un epíleg escrit per especialistes en la matèria amb orientacions per a la prevenció i reflexions sobre aquesta problemàtica.

«Mai parlen als adolescents sobre el suïcidi», apunta Joanjo García, qui afig que els llibres «han de ser un espai de llibertat que convide a la reflexió». L’escriptor valencià lamenta que tant del suïcidi com de la ruralitat, també recollida al seu llibre, es parle amb «llàstima», en lloc de «pensar què fer per a buscar una solució».

«Una de les millors novel·les»

Per al director literari de Bromera, aquesta és «una de les millors novel·les de Joanjo Garcia, no tan sols per la valentia del tema, el suïcidi juvenil, sinó també per l’excel·lència en la construcció narrativa, que li permet generar tensió a pesar de revelar, des del començament del llibre, que el protagonista absent es va llevar la vida».

També destaca «la col·laboració de dos especialistes com Begoña Frades i Rafael Sotoca en la redacció de l’epíleg, que constitueix una reflexió −tan lúcida i honesta com la novel·la− sobre les implicacions del suïcidi i les estratègies de prevenció».

Thriller funerari

En ‘Llibre de morts’, Jordi Colonques aconsegueix barrejar el thriller funerari amb la denúncia social de la soledat en la vellesa. Així, una mort que sembla accidental acaba formant part d’una trama d’assassinats que afecta les persones grans.

Amb ‘Isabel escrigué lo llibre’, Rosa Sanchis i Caudet reivindica la figura de l’escriptora, alhora que posa de relleu la importància de les figures femenines que apareixen en la Bíblia. I amb ‘Els fantasmes i Madame Levy’ se’ns presenta una història de fantasmes, però també una història d’amor que ens parla de la gentrificació de Barcelona.

En l’àmbit de la literatura infantil i juvenil, la principal aposta de Bromera és el nou àlbum de Rocio Bonilla: ‘Gràcies. Història d’un veïnat’. L’àlbum il·lustrat reflexiona sobre les relacions veïnals a través d’una història sobre l’empatia i les emocions que reivindica la vida en comú. Així, gràcies a una avaria d’Internet, els habitants d’un veïnat en què cada u vivia independentment de la resta començaran a establir relacions entre ells i se n’adonaran que junts poden arribar molt més lluny.

Els àlbums de Bonilla compten amb més de 300.000 lectors en tot el món i s’han traduït a més de 20 llengües.