A mesura que les dades d’incidència de la pandèmia remeten a la Comunitat Valenciana, les societats musicals -que han sigut un dels col·lectius culturals més fortament colpejats per la pandèmia, arribant a acumular pèrdues de més de 20.000.000 d’euros- comencen a reprendre les seues activitats i a donar forma el seu calendari d’actuacions. Amb la confirmació oficial que el mes vinent de setembre les Falles tornaran a escena, milers de músics de tota la Comunitat Valenciana ja afronten els seus assajos i primers recitals amb l’esperança que la música torne a inundar els carrers i calendaris de tota la comunitat.

És el cas de la Jove Orquestra Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, que al cap d’un any pràcticament en blanc, en què la Federació va decidir mantindre la plantilla amb els mateixos integrants, aquest cap de setmana torna a trobar-se per a reprendre els assajos.

La trobada i concert, que la FSMCV organitza en col·laboració amb l’Acadèmia Internacional de Direcció d’Orquestra José Collado (AIDO) i el Palau de les Arts de València, és un dels esdeveniments que ve marcant aquesta formació en els últims anys. Aquest 2021, a causa de la situació d’emergència sanitària que s’està vivint, la trobada exigeix una reestructuració i estarà subjecta a una planificació d’assajos totalment prefixada en horaris per a minimitzar la presència de músics simultanis, al seu torn que s’anul·larà l’aspecte social de l’allotjament i la convivència que caracteritza aquest esdeveniment.

Malgrat això, els músics d’aquesta formació, -composta per joves talents d’entre 15 i 28 anys, nascuda en 2014 amb la finalitat de promocionar l’estudi i la pràctica de la música- tindran, al llarg de les pròximes dues setmanes, l’oportunitat de treballar sota la direcció de directors de primer nivell.

La trobada, que tindrà lloc en el Palau de les Arts hui i els dies 29 i 30 de maig, és una acció formativa conjunta amb l’acadèmia AIDO on es desenvoluparà el mòdul simfònic i comptarà amb la participació del director convidat Miguel Ortega, sota la direcció artística de Cristóbal Soler, director titular de la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV. En aquesta ocasió, a més, les romances de sarsuela i els duos i àries d’òpera del programa seran interpretades per solistes, directors i alumnes de l’Acadèmia Internacional de direcció d’orquestra José Collado.

La trobada conclourà el pròxim dia 30 de maig amb un concert simfònic que serà retransmés per streaming a través del canal de Youtube de la Federació.

Bandes a les Arts

En paral·lel a la trobada i concert de la JOS de FSMCV, el Palau de les Arts Reina Sofia serà testimoni també de la volta a una certa normalitat per a les societats musicals de la Comunitat Valenciana gràcies al cicle de concerts Bandes a les Arts, organitzat per la Federació al costat de la Fundació de la Comunitat Valenciana Palau de les Arts, ha donat principi aquest cap de setmana aconseguint la seua novena edició.

El cap de setmana inaugural del cicle ha comptat amb les actuacions de la Societat Musical Amics de la Música de Benifaraig, aquest passat dissabte 15 en sessió matinal, i la Societat Renaixement musical de Vinalesa aqueixa mateixa vesprada. Hui el cicle continuarà, a les 12.00, amb un concert a càrrec del Centre Instructiu Musical de Massanassa, i conclourà amb l’actuació de la Societat Musical Lira i Casino Carcaixent, a les 17.00 hores.

El cicle continuarà el pròxim 4 de juliol amb les actuacions de la Societat Musical «La Marinense» de Manises a les 12.00 i la Unió Musical Centre Històric de València, que oferirà el seu recital a partir de les 17.00 de la vesprada.

Aquest programa permet oferir anualment concerts de les societats musicals federades dins de la programació del Palau de les Arts en virtut del conveni subscrit entre la Federació de Societats Musicals i la Fundació Palau de les Arts.