La Universitat de València ha inaugurat a La Nau una exposició amb fons propis sobre Blasco Ibáñez. La institució acadèmica se suma així a les activitats programades amb motiu de l’última visita de l’escriptor a València, de la qual es compleixen cent anys.

L’homenatge de la UV a Blasco Ibáñez

El Vicerectorat d’Investigació i la Biblioteca Històrica de la Universitat de València organitzen aquesta exposició, que estarà oberta fins al 5 de setembre a la sala Duc de Calàbria del Centre Cultural La Nau. La mostra alberga una cuidada selecció de la producció literària i periodística de Blasco. L’exposició ha sigut comissariada per la historiadora Blanca Cerdà Aznar, i proposa una relectura de l’autor, subratllant el caràcter polièdric que el caracteritza. La comissària es pregunta fins a quin punt és possible dissociar la mirada del prolífic novel·lista de la del director del diari El Pueblo. I respon: «Lluny de tractar-se d’una disjuntiva, aquestes facetes es confonen al seu torn amb els propòsits propagandístics del líder del republicanisme federal valencià i l’envergadura de les seues empreses editorials, convivint sempre amb els ensomnis d’un infatigable viatger. Abans de res, ens trobem enfront d’un ‘home d’acció’ apassionat, enfront d’un comunicador nat. Sens dubte, la novel·la va permetre a Blasco connectar amb les masses populars, de la mateixa forma que el cinema i el míting el van aproximar a aqueix poble al qual també dirigia els seus articles periodístics».

Amb la mirada posada en el centenari de l’homenatge, la Biblioteca Històrica ha rescatat l’al·legoria republicana de València –tocada de capell frigi i portant la ploma de qui va conquistar al món– per a convertir-la en la imatge central sobre la qual gira la seua exposició. Aquesta magnífica obra art nouveau del pintor Luis Dubón per al número extraordinari de El Pueblo.

Diario republicano de Valencia’, va captivar a la societat valenciana el 19 de maig de 1921 i hui torna a mostrar-se al públic de manera excepcional a la sala Duc de Calàbria.

A través de cinc seccions temàtiques l’exposició ens ofereix una mostra de la prolífica obra d’aquest creador, destacant la projecció internacional de la seua trajectòria. Entre les peces exposades, destaquen els fons hemerogràfics de Lo Rat Penat. Calendari Llemosí, el diari El Pueblo i la revista L’Esfera i el conjunt de fullets publicats amb motiu de la celebració d’alguns homenatges a Blasco al llarg de la seua vida o amb motiu de la seua mort.

A més, s’han seleccionat les edicions més suggeridores de la producció del novel·lista. Especial atenció mereixen els volums il·lustrats, com l’edició de 1929 de La barraca en la qual va treballar José Benlliure o l’obra d’Eusebio Planas en els toms de Los fanáticos (1895); també, les edicions de Prometeo en les quals el públic reconeixerà les il·lustracions de les cobertes d’artistes com Enrique Pertegàs, Francisco Povo, Federico Mellado, Arturo Ballester, Enrique Ochoa i Homer Conant.

En l’efemèride d’aquest centenari, la Biblioteca Històrica ha ampliat els seus fons adquirint dos de les seues obres més significatives, com l’edició de 1923 de Los cuatro jinetes del Apocalipsis i la primera edició de La araña negra (1892) que, juntament amb la resta dels fons exposats, posa a la disposició dels investigadors per al seu estudi. Amb aquesta exposició, la Biblioteca busca acostar la figura i l’obra de Blasco a tota mena de públic i mostrar una part poc coneguda del ric patrimoni bibliogràfic que conserva.

«El Pueblo»: diario republicano de la mañana’. Valencia: [s.n.], 1894-1939. Número extraordinari (1921) dedicat a Vicente Blasco Ibáñez. Il·lustració de Dubón.