Cultura de la Generalitat ha adquirit per a la Biblioteca Pública «Fernando de Loazes» i Arxiu Històric d’Orihuela el pergamí de Pere IV el Cerimoniós, rei d’Aragó, de 24 de setembre 1364, pel qual entrega les salines de la Mata a Orihuela.

El document va eixir a subhasta a Madrid el març de 2021 i la Generalitat va exercir el dret de tanteig per mitjà del Ministeri de Cultura (2.175 euros), per a adquirir el pergamí de Pere IV el Cerimoniós amb la finalitat de depositar-lo en l’Arxiu Històric d’Orihuela.

És un fragment original de Pere IV pel qual, en agraïment a la lleialtat de la vila d’Orihuela, li entrega les salines de la Mata, fins llavors pertanyents al lloc de Guardamar, que estava a favor del rei de Castella, Pere I el Cruel.

Es tracta del privilegi original amb el signe reial, en regular estat de conservació i mancada del segell penjant, que degué tindre originalment, com s’observa pels orificis que té en la plica.

El text d’aquest document es conserva íntegre en el Llibre de Privilegis d’Orihuela, conservat en l’Arxiu Històric Municipal d’Orihuela, però des de temps immemorial es desconeixia el parador dels privilegis originals i aquesta ha sigut una oportunitat històrica per a adquirir un original.

Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional dels Arxius, el document ha sigut presentat a la Sala Històrica de la Biblioteca d’Orihuela.