El 2 d’agost de 2021 es commemora el 150 aniversari del naixement de Francisco Miralles Arnau. Nascut a València en 1871, prompte va descobrir la seua vocació de ballarí i va rebre classe dels grans mestres de dansa tradicional valenciana com Ramón Porta, José Martí i Vicente Moreno.

Amb 16 anys ja dirigia les danses populars valencianes oferides a la reina María Cristina en la seua visita a València i va contribuir al fet que s’instituïren en la Fira de Juliol de 1891. Després d’actuar i fer carrera en diferents llocs d’Espanya, va començar la seua aventura europea fins que va arribar a Rússia, on va triomfar i, des de llavors, va ser conegut com «el ballarí dels tsars».

Cada vegada que Francisco Miralles tornava a València aprofitava per a ballar valencianes amb les agrupacions locals que ho van veure nàixer com a ballarí, i mantenia així el contacte amb les seues arrels.

Per aquestes i altres raons, els Grups de Balls Popular que signen un manifest que s’ha fet viral, reclamant convenient la revaloració de la figura de Francisco Miralles i la conveniència d’establir el dia 2 d’agost -coincidint amb l’efemèride del seu naixement-, el Dia de la Dansa Tradicional Valenciana.

«En un món contemporani cada vegada més globalitzat, el folklore i la dansa tradicional conformen una riquíssima idiosincràsia que dóna sentit als pobles i llega les tradicions a les generacions futures», asseguren. «L’acció que enguany posem en marxa esperem que tinga el suport institucional que mereix i l’adhesió del màxim nombre possible d’agrupacions folklòriques valencianes», diuen.