El Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola, que té lloc fins dilluns vinent al castell del Papa Luna i el Palau de Congressos de Peníscola, continua aquesta setmana amb tres concerts de grups valencians: La Dispersione, Lucentum XVI i Harmonia del Parnàs.

La Dispersione va interpretar ahir ‘Acis & Galatea’, amb peces de Haendel i del mallorquí Antoni Literes que giren al voltant del relat provinent de ‘Les metamorfosis’ d’Ovidi. Hui serà el torn del grup Lucentum XVI amb ‘Solstici barroc’, un repertori que va de la València renaixentista al ‘seicento’ venecià i per a això fa un viatge des de la polifonia, les danses i madrigals que s’escoltaven als palaus renaixentistes valencians fins que arriba a les àries i tocates pròpies del primer barroc italià.

Demà, Harmonia del Parnàs tornaran al festival amb el repertori ‘Per dolce ardore’, amb Marian Rosa Montagut al clavecí i la direcció. El programa proposa un repertori delicadíssim que té com a ingredient principal les escasses composicions barroques en què s’inclou el ‘chalumeau’, un instrument molt desconegut en l’actualitat.

El festival, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i la Diputació de Castelló, amb la col·laboració de l’Ajuntament, proposa onze grans concerts i dos espectacles gratuïts per a públic familiar, a més d’una exposició i projeccions de cinema, que s’incorporen com a novetats d’enguany.

A més, el programa ‘CaixaBank escolta València’, impulsat per CaixaBank amb la col·laboració de l’FSMCV i l’IVC dona suport a la part pedagògica i de creació de nous públics del festival i col·labora en els espectacles orientats al públic familiar i en el concert del Cor de Cambra Ad Libitum, un cor jove que va aconseguir el Premi del Públic en els III Premis Carles Santos de la Música Valenciana.

Exposició

L’exposició ‘Els àngels músics de la catedral de València’, que mostra les rèpliques creades per importants lutiers europeus dels instruments que apareixen en les pintures renaixentistes de la catedral de València, es pot visitar a la Casa de l’Aigua.

Encarant l’últim cap de setmana del festival, el 6 d’agost arriba una de les propostes internacionals d’aquesta edició, el grup txec Tiburtina Ensemble, amb l’espectacle ‘Ego sum homo’.

Dissabte, Jordi Savall arribarà a Peníscola per quart any consecutiu, en aquest cas amb l’espectacle ‘Tots els matins del món’. Jordi Savall celebrarà amb ‘Peníscola de cinema... barroc’ el trenta aniversari de l’estrena de la pel·lícula ‘Tous les matins du monde’, amb la qual va obtindre el reconeixement internacional. La pel·lícula es projectarà també durant el festival i, d’aquesta manera, s’incorpora per primera vegada el cinema a la programació.

El diumenge 8 d’agost, la segona proposta internacional d’enguany, els francesos Trio Hantaï, portaran al festival ‘Johann Sebastian Bach i els seus contemporanis francesos’. Finalment, la cloenda de la 26a edició del festival vindrà de la mà d’Èlia Casanova i la Tendresa amb ‘Plebeyos bailes’.

El cartell de la 26a edició del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola ha estat realitzat per l’estudi gràfic Juárez & Casanova.