El taller de construcció de carruatges Sant Antoni o taller dels Canets, a Beneixama (l’Alt Vinalopó), ha sigut inclòs en la llista roja del Patrimoni que elabora l’associació Hispània Nostra i que recull prop de nou-cents monuments espanyols que corren el risc de desaparéixer, si no s’actua immediatament.

L’entitat sosté que l’edifici industrial es troba «completament abandonat i en progressiva deterioració». «Els danys en la coberta es plasmen en el creixent forat del faldó a causa del col·lapse d’alguns cairats de fusta. Existeixen unes altres, amb una curvatura apreciable, que presagien l’eixamplament d’aquesta bretxa», afirma. A més sosté que«la zona del carener es troba oberta i exposada a l’exterior. Si no s’actua prompte, corre el risc de ruïna», adverteix el col·lectiu.

L’agrupació recorda que, «en la seua gegantesca sala principal, amb una superfície diàfana de més de 500 metres quadrats, es van entremesclar a principis del segle XX l’eixordador grinyol de les màquines i anar i vindre de la vintena de treballadors que va arribar a haver-hi en plantilla».

«Ara, no obstant això, el silenci de l’antic taller de construcció de carruatges Sant Antoni, només ho trenquen els coloms que nien entre les bigues oxidades», exposa.