El Museu de Belles Arts Gravina (Mubag) inaugura dues noves exposicions dedicades, d’una banda, a Emilio Varela i els seus contemporanis i, per un altre, al qual fóra vicecònsol francés a Alacant i pintor aficionat Didier Petit de Meurville.

La primera ocupa l’espai ampliat dedicat a l’alacantí amb un total de 53 obres de l’artista i huit més d’altres artistes coetanis. La segona, que reuneix 24 obres de l’autor francés, és completament inèdita i es converteix en la segona exposició que es realitza a Espanya amb pintures de Petit de Meurville.

Les mostres estàn comissariades per Mª José Gadea i María Gazabat, que reuneixen en total més de 80 obres, a més d’objectes personals i la projecció de dos documentals.

La segona planta del Mubag acull des de hui 61 obres d’Emilio Varela i d’altres artistes com Lorenzo Aguirre, Rigoberto Soler, Vicente Albarranch i Gastón Castelló. La mostra ‘En consonancia. Emilio Varela y sus contemporáneos’ la integren peces procedents tant de la col·lecció de la mateixa Diputació com de cessions d’altres institucions com el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, el Banc Sabadell, l’Ajuntament d’Alacant, la Fundació Caja Mediterráneo i la Fundació Cultural Frax. La majoria de les pintures, unes 50, pertanyen a Varela, figura clau en el panorama artístic alacantí de la primera meitat del segle XX.

El Mubag també reserva un espai a l’exposició ‘Alicante, paraje exótico. La mirada de Didier Petit de Meurville’, amb 24 obres inèdites que el diplomàtic va pintar a mitjan segle XIX inspirats en els paisatges de la província d’Alacant, a més del retrat que li va fer el pintor Manuel Ojeda i Siles.

Les vistes del pintor a Alacant, Sant Joan, El Moralet, Elx, Crevillent, Oriola i una excursió a Granada, acosten a la topografia i a l’atmosfera dels diferents enclavaments costaners i fluvials que va recórrer. És probable que Didier prenguera anotacions i fera dibuixos dels paratges que posteriorment passaria a l’oli, completant cada obra amb el record de la seua mirada.