El festival de circ contemporani Circarte ha estat a punt de tirar la tovallola en les últimes setmanes per les dificultats econòmiques del sector. La cancel·lació de la dotzena edició estava sobre la taula, però finalment l’organització ha confirmat que la dotzena edició se celebrarà del 12 al 24 del pròxim mes d’octubre.

La macro-trobada circense organitzat per l’associació Circ Clectic, que abans de la pandèmia va tancar la seua primera dècada amb un balanç de més de 150 activitats i un creixement multiplicat per 30 en els últims anys, se celebra simultàniament en diverses localitats d’Alacant que s’han anat sumant al llarg dels anys, sense faltar Alacant, Dénia, Sant Joan, El Campello, Sant Vicent del Raspeig o àrees rurals com Beniardà, l’any passat, entre altres.

El festival acumula dificultats per a la seua celebració des de la irrupció de la pandèmia, al que enguany s’ha sumat la incertesa econòmica perquè «les ajudes de concurrència pública a les quals optem encara no han sigut resoltes. Fins i tot amb les previsions més optimistes, no podem assegurar un sou mínim digne per a l’equip promotor, ni la liquiditat necessària», apunten des de l’organització.

El director del festival, Lomi Szil, recorda que Circarte maneja un pressupost d’entre 100.000 i 140.000 euros i l’ajuda pública que rep per a dur-lo a terme suposa un 60 per cent del total. El *Institut *Valencià de Cultura i el *Inaem (Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música) són les dues principals institucions que aporten subvencions i cap d’aquestes han sigut resoltes encara. «En tots dos casos no hi ha resolució encara i creuen que arribarà al setembre. Tenim confiança que arriben però donada la tardança i les quantitats, que van baixant, passem ànsia», afirma Szil, que reconeix que «és difícil aconseguir estabilitat per al projecte amb aquesta fórmula de subvencions».

Malgrat les dificultats, l’equip de Circarte -9 persones treballen durant tot l’any i prop de 30 durant el festival- ha decidit recentment en assemblea seguir avant i «assumir de manera solidària la càrrega de treball, col·lectiu i individual, que comporta aquesta edició» al mateix temps que anuncien que a partir de setembre llançaran noves fórmules de col·laboració col·lectiva i de finançament «per a sustentar l’entitat sense haver de dependre tan directament de la subvencions que arriben», aclareix Szil.

«A partir del dia 1 de setembre anunciarem les possibilitats de col·laboració, mitjançant campanyes de micromecenatge o microcrèdits, i recaptar el just per a seguir avant», assenyala el director del festival, del qual l’organització ja es troba tancant les activitats de la programació i les seus on se celebraran, que confien a mantindre en sis localitats de la província i possiblement se suma Mutxamel.

A més de la col·laboració del propi col·lectiu, Circarte espera sumar la confiança del públic i de noves entitats a la crida de la #FamiliaCircarte que publicaran en la pàgina web festivaldecirco.com amb tots els detalls per a participar en el rescat del festival. «Seguim perquè confiem en les nostres companyes, en les nostres utopies i somnis, en un projecte que porta 12 anys desenvolupant-se, en què les seus sabran escoltar-nos i en el nostre públic», apunta l’organització.

En paral·lel, comença una revisió del model actual del festival i de l’associació Circ Clectic per a dissenyar el pla estratègic 2022-2025 amb l’objectiu de «generar un projecte basat a donar respostes a les necessitats de la població i els seus desitjos, així com un festival Circarte sostenible, amb solidesa i autonomia organitzativa i financera».