La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Cultura, projecta en la Filmoteca d’Estiu, hui, a les 22.30 hores, ‘Carretera asfaltada en dos direcciones’ (‘Two-Lane Blacktop’,1971).

Es tracto d’un clàssic de culte dels anys setanta dirigit pel cineasta nord-americà Monte Hellman, que va morir el passat mes d’abril.

Amb motiu del 50 aniversari de la seua estrena, ‘Carretera asfaltada en dos direcciones’ es projecta en còpia restaurada i versió original amb subtítols en valencià. Amb una durada de 102 minuts, la pel·lícula es podrà tornar a veure el dissabte, a les 22.30 hores.

‘Carretera asfaltada en dos direcciones’ és una ‘road movie’ que recorda temàticament ‘Easy Rider’ (1969), de Dennis Hopper, però que en realitat està més prop del cinema hieràtic de Robert Bresson o de la ‘nouvelle vague’: dos xics que recorren el sud-oest dels Estats Units en un polsós Chevrolet del 55, i que han admés una xica en el seu exclusiu univers, coneixen en una gasolinera un home que els repta a fer una carrera fins a Washington. El guanyador es quedarà amb el cotxe de qui perda.

El llargmetratge està protagonitzat per dues estreles de la música dels anys setanta: el cantautor i guitarrista ‘folk’ James Taylor i Dennis Wilson, membre fundador i bateria del grup The Beach Boys.

També intervenen la jove debutant Laurie Bird i el veterà Warren Oates, actor reconegut pels seus ‘westerns’.