La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Cultura, projecta en la Filmoteca d’Estiu, el diumenge 22 d’agost i dilluns 23 d’agost, a les 22.30 hores, ‘La mort de Guillem’ (2020), dirigida per Carlos Marqués-Marcet. La projecció del diumenge serà presentada al públic per part de l’equip de la pel·lícula.

Amb una durada de 95 minuts, ‘La mort de Guillem’ és un llargmetratge televisiu de ficció inspirat en una història real: Guillem Agulló, un jove antifeixista de 18 anys, és assassinat per un grup de neonazis l’11 d’abril de 1993 a Montanejos. Desfets, els seus pares lluitaran perquè la mort del seu fill no siga considerada fruit d’una simple baralla entre bandes. El camí, ple d’obstacles, estarà a punt de trencar la família, que haurà d’aprendre a viure el dol mentre lluita per la memòria de Guillem, que a poc a poc es converteix en el símbol d’una causa que ells mai haurien pensat encapçalar.

Presentat en el Festival de Cinema de Màlaga l’agost de 2020, ‘La mort de Guillem’ té ja un llarg recorregut per festivals nacionals i internacionals. En els Premis de l’Audiovisual Valencià de 2020 va guanyar els premis al millor llargmetratge, millor actriu protagonista (Gloria March) i millor guió (Roger Danès i Alfred Pérez-Fargas), a més de tindre dotze nominacions.

En els Premis Gaudí va guanyar el premi al millor llargmetratge televisiu i en el Festival Internacional de Televisió, Guió i Cinema de Los Angeles va rebre el premi del públic. Recentment, ha guanyat el Premi a millor llargmetratge en el Festival de Cinema i Televisió Reino de León.

Sobre la pel·lícula, Carlos Marqués-Marcet ha assenyalat: «Triàrem un punt de vista ètic, més enllà de la moral, del que està bé o malament, pensàrem en què era necessari. I pensàrem que era estar amb la família de Guillem, que a més ens permetia parlar de tot el que va vindre després».