El Puig de Santa María recupera el seu castell amb una recreació 3D

Juan Antonio Morante i Cristian Bolumara, guanyadors de la beca d’investigació 2019, han sigut els investigadors encarregats de fer renàixer un patrimoni històric del segle XI

Reconstrucció de El Castell de la Patà en el paisatge actual de El Puig de Santa María. | A.P.

Reconstrucció de El Castell de la Patà en el paisatge actual de El Puig de Santa María. | A.P. / sara cobos. el puig de santa maría

Sara Cobos

El puig de Santa María

La població de El Puig de Santa María ha pogut descobrir el seu històric castell de la muntanya de la Patà gràcies al projecte realitzat pels guanyadors de la beca d’investigació 2019, Juan Antonio Morante i Cristian Bolumar.

Recreació 3D de El Castell de El Puig de Santa María. | A.P.

Recreació 3D de El Castell de El Puig de Santa María. | A.P. / sara cobos. el puig de santa maría

El projecte va ser presentat recentment en la primera jornada de Cinema a la fresca que organitza el Centre Cultural La Marina en les escales del Real Monestir de Santa María del Puig.

La passió per les recreacions de Morante i Bolumar, graduats en Animacions 3D, jocs i entorns interactius a l’institut Camp de Morvedre de Sagunt, els van portar fins a El Puig. «Gràcies a la beca ens vam trobar amb l’oportunitat perfecta per fer una recuperació del patrimoni desconegut del poble», afirma Morante.

D’aquesta manera, el projecte començà amb els plans topogràfics de les restes que es conserven hui dia a la muntanya de la Patà. «La fotogrametria ens ajudà a recrear les peçes arquitectòniques existents per a crear el modelatge 3D», explica el jove investigador.

No obstant això, aquesta iniciativa compta un treball exhaustiu de documentació de la mà de l’historiador local Julio Badenes, qui, segons Morante, «ha aportat un punt de vista que des de l’àmbit de l’animació no es podia descobrir». «Juan Antonio i Cristian van fulletjar el meu llibre, El Castell de la Patà, i es van posar en contacte amb mi. Junts vam putjar a la muntanya i els vaig explicar les diferents excavacions», assegura Badenes, qui, després de dedicar 20 anys de la seua vida a El Castell de El Puig, desitja «que la investigació no s’ature».

Finalment, per als seus autors el balanç ha sigut «satisfactori». «Es pot fer encara més, pero el resultat ha sigut positiu perquè hem aconseguit el nostre objectiu. Amb aquesta recreació, la població de El Puig ha pogut descobrir una nova part del seu patromini històric».

La primera documentació d’aquest castell data del segle XI, quan va ser construït pels musulmans sobre un poblat prehistòric de l’Edat del Bronze. En1093 va ser conquistat pel El Cid i en 1237 va ser pres i reconstruït per Jaume I en la conquesta de València.

Tracking Pixel Contents