El Jardí Botànic de la Universitat de València acull fins el 10 de setembre, la XXIV Biennal, en commemoració del 150 aniversari de la creació de la Real Sociedad Española de Historia Natural (RSEHN), la societat científica privada més antiga d’Espanya. Aquestes jornades, organitzades per la Universitat, a través del Museu d’Història Natural i el Jardí Botànic, tornaran a celebrar-se a València després de 41 anys.

El tema monogràfic de la Biennal es «La petjada humana a la naturalesa» i es presentaran comunicacions de l’àmbit de la botànica, zoologia, ecologia, medi ambient i antropologia, geologia i paleontologia, museologia, ensenyament, història i les noves tecnologies de comunicació, investigació i difusió de les ciències naturals. Enguany, a més, s’inclouen temàtiques innovadores relacionades amb la il·lustració científica i la ciència ciutadana, així com altres àmbits relacionats amb el canvi climàtic. Amb un total de 230 participants, aquestes jornades segueixen un model mixt, amb ponències presencials i virtuals, a més de taules redones, en què diversos especialistes analitzaran les ciències naturals com a via per a comprendre i gestionar els recursos disponibles i formar les generacions futures.

La Real Sociedad Española de Historia Natural (RSEHN) és una entitat nascuda en 1871 i considerada la societat científica privada més antiga d’Espanya. Compleix enguany el seu 150 aniversari. Des dels seus inicis fins l’actualitat ha perseguit fomentar la investigació, l’estudi i la difusió de la naturalesa i del patrimoni natural. Al llarg del seu segle i mig d’existència, ha passat per èpoques d’alts i baixos, però sempre ha mantingut una activitat editora important, que li ha permés intercanviar les seues publicacions amb les de les institucions naturalistes de tot el món. La revista especialitzada sols ha conegut dos anys d’interrupció forçada per la Guerra Civil.

Aquests actes tindran la seua culminació en el descobriment d’una placa commemorativa als naturalistes valencians que van formar la Secció Valenciana de la Reial Societat Espanyola d’Història Natural a l’IES Lluís Vives de València.

El logotip d’aquesta Biennal és una composició de Natalia Conejero-Ortega, a partir d’il·lustracions procedents de diferents obres amb què l’autora «ha pretés unir història natural i il·lustració científica». Entre les imatges escollides, es troben algunes de ‘L’Atles d’Història Natural de Felip II’ o ‘Còdex Pomar’, de qual és té un facsímil exposat al Museu de la Universitat de València de Història Natural.