«Mostrar la potència, diversitat i qualitat de la literatura valenciana i reivindicar la seua importància dins de l’edició en la nostra llengua». Eixos són els objectius de 17 editorials i 20 autors que realitzaran demà una expedició a La Setmana del Llibre en Català on presentaran les seues novetats de la temporada i conversaran sobre la realitat del sector. Amb la voluntat de conquerir el mercat del llibre, l’Associació d’Editorials del País Valencià ha organitzat «Contem i Comptem», un magazín literari conduït per Amàlia Garrigós i Víctor Amela que acollirà entrevistes amb creadors i creadores, xerrades al voltant de l’actualitat literària valenciana i les actuacions musicals de Joan Amèric. A més, s’abordaran debats com la necessitat d’assolir la unitat de mercat en concordança amb la unitat de la llengua.

Aquesta travessia suposa un nou capítol de la tradicional presència de les editorials valencianes a La Setmana. Una relació consolidada amb quasi una dècada de participació col·lectiva mitjançant fórmules com La Collita Valenciana, que va congregar durant anys als editors i creadors del nostre territori que acudien a la cita de Barcelona. Ara, «Contem i Comptem» pren el relleu expedicionari i proposa nous continguts i perspectives, sempre amb els llibres com a protagonistes.

El magazín s’integra en la programació de la 39a edició de La Setmana, que se celebrarà del 10 al 19 de setembre de 2021 al Moll de la Fusta de Barcelona i ofereix més de 250 activitats: presentacions, taules rodones, converses, contacontes, itineraris literaris, recitals… A més, tindran lloc aproximadament 180 sessions de signatures. En l’actualitat, i amb 227 expositors, aquesta fira és considerada la cita més rellevant de la lectura en la nostra llengua, amb totes les novetats del mercat per a infants i adults, però on també es poden trobar llibres de fons i les col·leccions de cada segell.

«Des de fa anys el sector editorial valencià participa col·lectivament i activament en La Setmana perquè és una iniciativa ineludible que enceta la temporada literària i és a més un esdeveniment cultural de primera magnitud. Es tracta d’un punt d’encontre de l’edició en català que malgrat la pandèmia ha continuat celebrant-se i que constitueix el gran aparador del sector editorial», explica la presidenta de l’AEPV Àfrica Ramírez. A més, subratlla que les editorials valencianes «tenim producció editorial àmplia i diversa i per a mostrar-la estarem presents durant tota la fira en un estand col·lectiu, així, al llarg de La Setmana les editorials faran els seus actes individuals».

Dins d’aquesta agenda, Elisabet Roig, Josep Muñoz Redon i Rafael Lahuerta signaran, respectivament, Una aventura molt peluda (Andana); Les fronteres de Walter Benjamin (’Edicions del Bullent) i Noruega (Drassana).

Amb la participació de 14 editorials, el magazín s’estructura en diversos blocs temàtics. Així, l’apartat de literatura infantil acollirà la presentació de Les plantes de l’avi, d’Eva Ferrer Paniagua i Inma Mestre Cunillera (Edicions 96), i Joan cordons i la colla perduda, creat per Paula Ferrer i Molina (Andana). Dins de la secció d’assaig es parlarà dels volums Arrels de llegenda, de Carme Cardona Bartual (Galés)i Obvietats o quasi , escrit per Tobies Grimaltos (Universitat de València).