La Sala Russafa prepara estos dies l’estrena de «Niebla», la peça amb la qual Arden Producciones, la companyia valenciana impulsora de Sala Russafa, celebrarà els seus 25 anys sobre l’escenari. L’agrupació havia d’haver celebrat l’efemèride l’any passat, però la pandèmia no ho va fer possible.

Tot va arrancar en 1995 amb «La Estancia», una peça que recreava la trobada entre dos grans escriptors i rivals: Marlowe i Shakespeare. Ara és una altra parella de grans literats enfrontats els qui compartiran un singular espai: Quevedo i Góngora. Són els protagonistes de «Niebla», la nova creació de Chema Cardeña, qui també dirigeix i interpreta l’espectacle al costat de Juan Carlos Garés. Tots dos van fundar la companyia, van protagonitzar la primera de les seues produccions i han compartit escenari en la majoria dels espectacles de Arden.

Comptaran amb la col·laboració dels intèrprets Iria Márquez, Rosa López, Manuel Valls i Saoro Ferre en una posada en escena que ret homenatge al teatre clàssic, una la seua línia de treball més destacada i que vertebra la seua trajectòria.

L’afilada competència entre dues de les plomes més aclamades de la literatura espanyola permetrà desvetlar personalitats complexes, deslligant el debat sobre el revisionisme, la distinció entre autor i obra o la necessitat de contextualitzar a l’hora de valorar el llegat de la història i els artistes. Un rerefons en el qual s’analitzaran temes recurrents en les peces de Arden, com el difícil equilibri de la relació dels creadors i el poder, la funció social de les arts escèniques o la reivindicació de la dona.

Del 21 d’octubre al 14 de novembre es mantindrà en cartell aquesta peça que enceta el XI Cicle de Companyies Valencianes, que anirà desenvolupant-se durant tota la temporada en suport als creadors locals. Les seues funcions es complementaran amb activitats paral·leles com els «Divendres de Fórum», una trobada de l’equip artístic amb el públic després de la representació per a aprofundir una mica més sobre l’obra i els punts de reflexió que planteja.

El primer cap de setmana del mes, del 30 de setembre al 3 d’octubre, pujarà a l’escenari de Sala Russafa una altra literata, Amantine Aurore Lucile Dupin de Dudevant, qui va haver d’amagar-se després del pseudònim masculí de George Sand per a poder publicar una obra que ha passat a la història com una de les més importants de la literatura francesa.

En el segle XIX, el talent d’aquesta dona no es reflectia tan sol en les seues novel·les, també en una força vital que la va situar com a pionera del feminisme i li va fer comprometre’s políticament per a defensar els drets i llibertats individuals. Una vida fascinant recollida en una autobiografia que, al costat de les seues cartes i novel·les, testimoniatges i documents històrics, han servit de base a Camilo Zaffora per a escriure l’obra George Sand, la meua vida és vostra, amb la col·laboració de l’actriu Analía Ponts. Ella és l’encarregada de donar vida a l’escriptora, acompanyada per la música en viu de la pianista Elke Sanjosé.

Sala Russafa estrena a la Comunitat Valenciana aquesta proposta de la formació catalana Versus Teatre, que ja va visitar el centre cultural en 2019 amb María Antonieta. Així s’inaugura el XI Cicle de Companyies Nacionals que, al llarg de tota la temporada, oferirà una selecció de treballs de formacions de mig format i gran qualitat artística.

Aqueix mateix cap de setmana i dins de la línia de suport a iniciatives que dinamitzen la vida cultural valenciana, Sala Russafa col·labora amb «Paper València. Va salar d’art i poesia». Com a part de la programació d’aquesta cita, el teatre acull la presentació en la ciutat de « El mundo del arte (Una tragicomedia)», una creació de Gino Rubert. L’artista plàstic mexicà-espanyol desenvolupa la seua carrera amb la pintura com a element principal, però tocant altres disciplines com la instal·lació, escultura o el videoarte, a més de la literatura. Ara puja a l’escenari per a fer una sàtira de l’univers que es genera al voltant de les galeries i museus.

Teatre familiar amb «El Ball de Sant Vito»

A l’octubre, Sala Russafa també té programació familiar amb l’estrena absoluta de la nova obra del Ball de Sant Vito, formació valenciana especialitzada en titelles. Del dia 8 al 10 presenten Gori Gori, una peça amb marionetes artesanals de guant, que arreplega alguns dels personatges d’un altre dels seus espectacles, La terra dels babaus, en una nova aventura. Els espectadors a partir de 4 anys podran acompanyar a Mingo en un viatge per a lliurar-li un regal al seu avi. Una travessia fantàstica en la qual aprèn el sentit de la mort i de la vida.