El projecte «València 360», impulsat per València Capital Mundial del Disseny 2022 en col·laboració amb el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València i dirigit per l’organització independent Non Architecture Studio, ha revelat els equips seleccionats per a dur a terme les cinc imatges en 360 graus de diferents emplaçaments de la ciutat que reflexionen sobre la València del futur en una visió distòpica i una altra utòpica.

L’horta, la platja, el centre, el nou llit del Túria i la Torre Miramar són els cinc emplaçaments de la ciutat sobre els quals imaginar un futur en 2050, i fer d’aquesta manera una reflexió sobre com el disseny, l’art i l’arquitectura ens poden ajudar a crear ciutats més sostenibles i de major benestar. Els espais seleccionats permeten reflexionar sobre qüestions clau com la sostenibilitat, els recursos naturals, el turisme, el canvi climàtic, la gentrificació, la mobilitat o l’economia.

Els valencians Quatre Caps, C·LAB Atelier, i Rarea; l’arquitecte de Zimbàbue Lloyd Martin i el jove estudi de disseny Ex Figura, format per dos arquitectes portuguesos i italians, han sigut els equips seleccionats per a desenvolupar diferents imatges de la ciutat de València l’any 2050. Prenent com a referència cinc localitzacions emblemàtiques, plasmaran la seua idea creativa a través d’una imatge virtual a 360é en la qual es mostraran les dues cares d’una mateixa moneda: 180 graus de visió utòpica i altres 180 de perspectiva distòpica.

Els professionals triats, amb una mitjana d’edat que a penes supera els 30 anys i àvids per aprendre sobre innovadores solucions de disseny d’espais i visualització arquitectònica, han sigut seleccionats pel caràcter disruptiu de les seues propostes, totes elles amb el focus a València, i el potent missatge que volen llançar al món en cadascun dels contextos: de la necessitat d’un creixement sostenible als perills d’una mobilitat irresponsable per a la via pública, passant per la importància de la producció local, els efectes de la tecnologia sobre l’entorn construït o la preservació de l’horta.

En paraules de Xavi Calvo, director general de València Capital Mundial del Disseny 2022, «València 360é materialitzarà de forma visualment impactant la nostra voluntat de convertir la capitalitat i tot el que comporta en una oportunitat única per a reflexionar sobre la València del futur. Les noves generacions de dissenyadors estan capacitades per a participar i fins i tot liderar un debat sobre les ciutats que volem habitar en un futur no gaire llunyà. València 360é, com altres tants projectes i iniciatives impulsades per València Capital Mundial del Disseny, es proposen construir un discurs i generar un llegat que aniran molt més allà de 2022».

El regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha ressaltat la importància d’aquest projecte en el qual participa Las Naves: «Volem, des de la innovació, la creació i la reflexió, aconseguir una ciutat més saludable, sostenible, compartida i emprenedora, tal com marquen la nostra estratègia d’innovació Missions València 2030. I que gràcies a aquesta mirada creativa vegem o imaginem com podria ser la ciutat del futur». Cada equip seleccionat col·laborarà amb Senar Architecture Studio per a crear el disseny conceptual de la seua visió per al tema «València 2050». Senar Architecture Studio, com a comissària, els acompanyarà durant tot el procés d’investigació, experimentació i disseny.

Les visualitzacions a 360é, a mig camí entre representacions artístiques, disseny i arquitectura, representaran aquests escenaris futurs i els participants rebran una compensació econòmica per la seua participació, a més de la seua promoció a través dels canals de comunicació de València Capital Mundial del Disseny 2022.

Per al projecte València en 360, Senar Architecture ha usat un mètode de disseny propi al qual han anomenat «Gamification», consistent a desenvolupar el projecte superant un total de 12 nivells que van augmentant en dificultat; en els quals es poden anar guanyant «prima points». Una vegada presentades les imatges, el públic votarà per la seua favorita, i sumat a les bonificacions anteriors podrem triar als guanyadors del joc, als qui correspondrà un premi.

Més prop de la cita global de 2022

La ciutat de València serà Capital Mundial del Disseny en 2022, després de la designació bianual duta a terme per la reconeguda institució World Design Organization. València Capital Mundial del Disseny 2022 s’articula entorn de quatre eixos fonamentals: la institucionalització del disseny i la seua integració en la indústria; la creació d’un ecosistema empresarial per a la promoció del disseny valencià; la posada en marxa de projectes destinats a generar un llegat de disseny valencià i mediterrani; i el disseny d’un intens calendari d’iniciatives nascudes a València amb el disseny el centre.