«Un entre tants». Amb este tetrasíl·lab de la «Teoria i pràctica de la flor natural», primer capítol del ‘Llibre de meravelles’, arrancà el recital amb què Burjassot culminava divendres passat per la vesprada, en la plaça de l’Ajuntament, els actes commemoratius del XCVII aniversari del naixement de Vicent Andrés Estellés. La poesia «no per ni per al poble», sinó «des del poble», «un entre tants», ser poble, «l’honor més alt a què por aspirar una persona». D’esta manera ho cantà el poeta.

Amb la representació de ‘Tot Estellés’, títol de la vetlada literària, el rapsode David Vidal i el guitarrista Jesús Mondria –Compassats– s’encarregaren de posar veu i música a una acurada antologia del «muralista del País Valencià». Ambdós artistes, de l’«escola ovidiana», la d’Ovidi Montllor –així es presentaren–, manifestaren que amb la seua actuació complien un «somni», recitar a Estellés en el poble el veu nàixer, «un dels grans regals que la vida pot donar».

Davant l’escenari Compassats trobà un públic desitjós no solament de preservar i de difondre el llegat d’Estellés, sinó també de crear en el municipi «un espai obert i permanent que siga punt de trobada d’estudiosos i amants de l’obra del poeta», com, entre altres col·lectius l’Associació Cultural Bassot –punt número 6 de la Ruta Estellés– està proposant. Ara per ara solament és un somni. Alguns s’acomplixen.

Amb la interpretació de fragments de l’‘Hotel París’, del ‘Llibre d’exilis’ y de ‘La clau que obri tots els panys’, emblemàtics poemes com «Els amants» o «Assumirà la veu d’un poble» i textos dedicats a referents en la obra estellesiana com Ausiàs March –’Tot Estellés’–, el rapsode David Vidal i el guitarrista Jesús Mondria aportaren el seu granet d’arena per a fer realitat un somni.