L’art i la cultura han aterrat al cor de l’horta. La Mancomunitat del Carraixet, en l’Horta Nord, ha impulsat per segon any el seu projecte «Miradors de l’Horta», les obres del qual estaran exposades fins al 17 d’octubre en zones agrícoles i espais públics.

«Miradors de l’Horta» va nàixer el setembre de 2019 per iniciativa de Turisme Carraixet, la marca de la mancomunitat, encara que la pandèmia va impedir que s’organitzara en 2020. El festival compta amb la col·laboració de l’Associació Valenciana de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana i de València Capital Mundial del Disseny 2022.

La mostra, amb el lema ‘Futurs de l’Horta’, combina disseny i cultura, a més de convidar a la reflexió de la situació de l’horta i del territori, a través d’una sèrie de propostes artístiques en els camps o llocs emblemàtics. L’objectiu de Turisme Carraixet ha sigut el de destacar «la importància de l’horta i el seu futur» a més de reivindicar el paisatge i la riquesa del seu patrimoni i «un model de desenvolupament sostenible».

El festival, que s’estén per Foios, Meliana, Alfara del Patriarca, Vinalesa, Bonrepòs i Mirambell, Albalat dels Sorells i Almàssera, compta amb una programació que inclou una ciclo-ruta guiada per totes les instal·lacions artístiques que, durant aquest pont, ja han sigut molt visitades. També s’han programat tallers, xarrades, actuacions i conferències al voltant de l’horta i de la cultura.

Les set obres exposades als municipis de l’Horta Nord a prop del Carraixet (quatre més que en 2019) han eixit d’un procés de selecció donat que la mancomunitat va rebre un total de 40 propostes procedents de distints punts d’Espanya i Llatinoamèrica.

‘L’Atalaya’ a Foios i ‘Dona vida’ a Vinalesa. | L-EMV

Així, les obres triades han sigut les de Clausell Studio juntament amb «El Fabricante de Esferas» i Maribel Alba; Vitamin; Nituniyo juntament amb Memosesmas; Clap Studio i Trashformaciones.

Així, podem veure en Albalat dels Sorells la instal·lació ‘Obert per obres’, que simula l’estructura d’una bastida per anunciar la construcció d’un futur estable per al paisatge. A Meliana es troba «Preu Just», un treball sobre la reflexió de les coses intangibles com tradició o sostenibilitat. A Foios està «l’Atalaya» construïda amb palets de fusta. A Almàssera està «In Between», que destapa el debat del relleu generacional. A Bonrepòs i Mirambell es troba «Patatas Deluxe», un volum eteri que mostra al visitat el futur de l’horta a través de xicotets miradors.

Hi ha dues obres més exposades en ternes d’Alfara i Vinalesa amb els títols de «Cinema de tardor» i «Dona vida», que interpreten pantalles que donen de forma natural paisatges de l’horta i la terra amb diverses malalties i que se sana amb el sistema de regadiu.