La Facultat de Dret de la Universitat de València (UV) va acollir ahir 15 d’octubre el II Congrés Internacional de Drets Lingüístics i Comunicació Pública, Premsa Escrita i Ràdio on l’alumnat de Dret va ser testimoni d’un intens cicle de ponències i debats, que va comptar amb la participació dels màxims exponents de la comunicació a la Comunitat Valenciana com Lydia del Canto, directora de Levante-EMV o Vicente Ordaz, director d’informatius de la cadena COPE CV.

La inauguració del cicle per Rubén Trenzano, Javier Palao i Vicent Tasa, va donar pas a la intervenció del professor d’Insitucions de Dret Públic de la Universitat d’Udine, Guglielmo Cevolin, qui va descriure el panorama del dret lingüístic a Europa entorn de la digitalització i les xarxes socials. Cevolin va donar a conéixer als assistentes la realitat jurídica de les llengües minoritàries i minoritzades a països com Itàlia i com ésdevé l’horitzó d’aquestes llengües al panorama digital.

A continuació, la directora de Levante-EMV, Lydia del Canto, va debatre sobre la situació dels drets llinguístics del valencià a la premsa escrita junt a Salvador Enguix, director de La Vanguardia en la Comunitat Valenciana, i Pablo Salazar, adjunt de direcció i cap d’opinió de Las Provincias, amb José Mª Vidal, professor de Dret Constitucional de la UV, com a moderador.

«La meua reflexió principal és que aquesta es una qüestió cultural i d’alfabetització. El valencià pot trobar un espai en la premsa, compartit amb el castellà, en la premsa on perviure i reivindicarse», afirmà del Canto, qui, amb optimisme, considera viable fer una edició en valencià d’un diari.

En contraposició, Enguix va explicar que, en el context de reconversió que viu el sector, es complicat apostar per la premsa en valencià sense el suport de les institucions perquè «per fer bones edicions es necessiten recursos».

Més possibilitats

Totalment diferent va ser la intervenció de Pablo Salazar, qui considera que «la imposició del valencià és discriminatòria». Com a rèplica, la directora de Levante-EMV va respondre que es una qüestió d’imposicions sinó «d’implantar més possibilitats lingüístiques». «Demanem que qui desitge llegir en valencià puga fer-ho», declarà Lydia del Canto.

Així mateix, la radiodifusió va protagonitzar la tercera ponència de la jornada amb la participació de tres dels majors referents radiofònics en la Comunitat Valenciana. Vicente Ordaz, director d’Informatius de la COPE a la Comunitat Valenciana, afirmà que la cadena que dirigeix «inclou el valencià amb la més absoluta normalitat». De la mateixa manera, el director de la Cadena SER a la Comunitat Valenciana, Bernardo Guzmán, assegurà que, encara que desitgen que de forma gradual hi haja més presència del valencià, la seua línea argumental es en castellà perquè consideren que «la societat ho demana». Mentrestant en Onda Cero CV manifesten que l’ús del valencià ha de ser «decisiu». El seu director d’informatius, Eduard Ureña, va afirmar com la cadena aposta per la realització de l’informatiu del migdia en valencià.

L’acte va finalitzar amb la ponència del professor de Dret Andrés Boix sobre l’acció pública de foment de les llengües minoritàries i minoritzades a la premsa escrita i a l’audiovisual.