José Iturbi, Carles Santos, Matilde Salvador… La Comunitat Valenciana, terra de música, ha sigut històricament bressol de grans compositors. Una infinitat de pasdobles, marxes i diverses peces musicals que des de fa segles, i també en l’actualitat, brollen anualment de les societats músicals d’aquest territori. En aquest entorn, i des de fa uns anys, la Federació de Societats Musicals gestiona el segell editorial «FSMCV Edicions».

Aquest projecte va nàixer amb la finalitat de potenciar i promocionar l’important patrimoni cultural sorgit en el cor de les societats musicals que componen el col·lectiu, servint d’instrument idoni per a la publicació i millor divulgació de les composicions musicals per a banda i orquestra simfònica.

A més, totes les obres editades sota el segell FSMCV EDICIONS estan disponibles de manera gratuïta per a totes les societats musicals a través de la plataforma gestió de FSMCV, en una clara aposta per la màxima distribució i divulgació de les obres perquè aquestes siguen interpretades.

A través d’aquest segell, la Federació contribueix a una adequada gestió, administració i conservació del seu repertori interpretatiu, incloent la protecció i gestió dels drets de propietat intel·lectual que es deriven en la seua explotació primària i secundària, tant analògica com digital de les composicions musicals.

Són ja diverses les societats musicals que ho han utilitzat per a editar les obres guanyadores dels seus concursos de composició, com és el cas dels pasdobles El Tio Piula, de Juan Llorens Ripoll, i Als iaios, de Pablo Soler Albert, obres guanyadores del IV Concurs de Composició de pasdobles «Fernando Tormo Ibáñez» que organitza la Unió Musical d’Albaida L’Aranya, com també «Capricho Levantino», de Pablo Olivas Marco, guanyadora del ‘II Certamen de Composició de Música Festera de Sant Joan d’Alacant de la Societat Musical «La Paz» de Sant Joan’; o «Gata de Gorgos», d’Antonio Jaime Barber Llinares, i Unió Musical de Gata, obra de Josep Miquel Martínez Giménez, pasdobles premiats al concurs de composició amb motiu del 150º aniversari de la Unió Musical de Gata de Gorgos.

Al seu torn, «FSMCV Edicions» també ha editat i posat a la disposició de forma gratuïta per a totes les societats musicals, algunes de les obres guardonades en concursos propis, com «Ángeles y Demonios», de Raquel Sánchez Martínez, o «Transformación anímica», de Alba Galiana Misó, així com les obres guanyadores de concursos organitzats per entitats com la Diputació d’Alacant, amb el ‘Concurs de Composició de la província d’Alacant per a banda de música amb finalitats pedagògiques’, sent les edicions més recents Un conte enredat, conte infantil per a cor i banda de música, obra de Enrique Albort Tarrasó, primer premi del concurs, i De major seré, obra de Josep D. Cano Gracià, premi accèsit.

A més, aquest segell permet editar encàrrecs d’obres efectuades per les propies societats musicals, obtenint amb això nous ingressos procedents dels drets de propietat intel·lectual, una gestió que es realitza mitjançant els servicis de la FSMCV. És el cas, per exemple, d’encàrrecs com Huyturam, de Fernando Roberto Sanchís Gandia, encarregada per la Unió Musical i Cultural d’Altura, o els pasdobles La Vall de Càrcer i Orgull i Tradició, ambdós composats per Juan Bautista González per encàrrec de la Societat Artístico-Musical La Vall de Càrcer.

I per completar aquesta larga llista d’edicions, cal destacar peces d’encàrrec realizades per la pròpia Federació, com és el cas de «Marcha Federal», de Bernardo Adam Ferrero, i la suite «FSMCV 50 aniversario», obra col.laborativa en la qual van participar compositors valencians com Ferrer Ferran, Teo Aparicio Barberán, Pablo Anglés Galindo, Santiago Quinto Serna i Andrés Valero-Castells. Totes elles, a disposició de les societats musicals federades.

En paral.lel al segell editorial, també la Federació compta a un segell discogràfic propi: «FSMCV PRODUCCIONS», que des de 2001 ha permés crear una col.lecció propia amb més de 60 discos, procedents tant de les societats musicals federades com de les unitats artístiques de l’entitat, com és el cas de la Jove Banda Simfònica i la Jove Orquestra Simfònica, i on cal destacar la recent col.lecció produïda amb Levante-EMV, sota el títol «Societats musicals de la Comunitat Valenciana».

Es tracta de projectes de llarg recorregut, serveis que Federació presta a les seues societats musicals en una tasca pràcticament invisible però que consolida l’arquitectura i la difusió de les Societats Musicals, un dels fenòmens culturals, socials i educatius amb més pes en aquesta Terra de Música.