La convocatòria dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira s’ha tancat amb 240 obres presentades. En la XXXIII edició del certamen, el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira (dotat amb 16.000 €), juntament amb el Premi de Poesia Ibn Hafaja (dotat amb 5.000 €), han estat les categories amb major participació d’autors i autores, amb 42 i 74 obres presentades, respectivament.

Pel que fa a la resta de categories, s’han presentat 36 obres al Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, 26 al Premi Internacional Enric Solbes d’àlbum il·lustrat consorci Ribera i Valldigna, ambdues premiades amb 6.000 euros; 25 al XXVI Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil, amb una dotació econòmica de 5.000 euros; 20 al Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, amb un premi de 8.000 euros, i 17 al Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, guardonada amb 3.000 euros.

L’entrega dels premis serà la nit del 12 de novembre, i enguany es recupera la celebració presencial, que tindrà lloc a la sala Rex d’Alzira. També tornen les Jornades Culturals associades als premis. Aquest any portaran com a títol «El gran teatre de la vida» Les inaugura Cristian Olivé, ‘el profe rebel’, el divendres 22 d’octubre amb una xarrada pràctica per a analitzar propostes reals de foment de la lectura a l’aula. L’acte, que se celebrarà al Gran Teatre d’Alzira.

Aparadors literaris

Enguany també es recuperen dues iniciatives especials que es van posar en marxa al trenta aniversari del certamen. D’una banda, la campanya ‘Aparadors literaris’ -integrada per més de quaranta establiments- que proposa una ruta literària d’aparadors que repassen les novel·les guanyadores del Ciutat d’Alzira.

De l’altra, diversos restaurants alzirenys posaran a disposició dels seus clients un menú literari amb plats que juguen amb els títols d’obres publicades per Bromera. Els clients que tasten un d’aquests menús s’emportaran un llibre. A més, el 8 de novembre es lliuraran els premis del XXVI Concurs Escolar de Dibuix a les 18 hores, i hi haurà una exposició de dibuixos del 8 al 17 de novembre.

Els Premis Literaris Ciutat d’Alzira es van presentar ahir al Gran Teatre d’Alzira en un acte on participaren l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, el regidor de Cultura, Alfred Aranda, així com els patrocinadors –l’escriptor Ferran Torrent per part de Global Omnium; Salvador Montañana, del consorci Ribera-Valldigna; Maria Josep Ortega, representant de la Mancomunitat de la Ribera Alta, i Alejandro Cerdà, director de la Uned Alzira-València– i el director literari de Bromera, Gonçal López-Pampló.

Abans de la gran nit del lliurament dels guardons, però, es coneixeran els veredictes del XVI Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, el 29 d’octubre de 2021, i els del VI Premi Internacional Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna i el XXVI Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, el 5 de novembre de 2021.