En un exemple de vertebració territorial i d’innovació digital a l’abast de pocs col·lectius: les societats musicals de la Comunitat Valenciana es van reunir ahir de manera telemàtica per a afrontar els reptes del seu futur en la 53a Assemblea General que organitza la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV). Entre els múltiples temes que es van abordar, com l’aprovació dels pressupostos econòmics de 2022, va haver-hi temps per a la proclamació dels Premis Euterpe, els guardons que concedeix anualment aquesta entitat.

Aquests premis, que enguany arriben a la seua XXII edició, són convocats anualment per la FSMCV amb la finalitat d’homenatjar la música valenciana en molt diferents àmbits d’actuació, reconeixent el mèrit de totes aquelles persones, societats musicals, col·lectius, entitats, institucions, empreses o projectes que aposten decididament per mantindre, impulsar i desenvolupar la cultura musical valenciana i els valors del col·lectiu de les societats musicals com la igualtat o la inclusió.

Així, durant l’assemblea general es van fer públics els premis a la «dedicació a la seua Societat Musical» per a tres músics veterans: Arístides Rico Albero, de la Societat Musical de Banyeres de Mariola; José Abad Quesada, de la Unión Musical Hondon de las Nieves, i José Penalva Pla, de la Societat Musical Beniatjarense. Tots ells compten amb més de 60 i 70 anys dedicats a les seues societats musicals, vides marcades per la música i per l’entrega desinteressada a les seues entitats que bé mereixen un reconeixement per part de tot el col·lectiu.

Per altra part, el premi Euterpe a la participació federal ha recaigut enguany a la Unión Musical de Godelleta; i en la modalitat de «institució o empresa pública o privada», el premi ha sigut concedit a l’Ajuntament de La Llosa de Ranes.

També s’han concedit guardons de caràcter social, remarcant projectes que han servit com a exemple dels valors del col·lectiu en temps d’incertesa. Així, el Premi Euterpe «a la contribució a la igualtat de gènere en l’àmbit de la música» s’ha concedit a la Societat Musical Lira Castellonera, pel seu projecte «En clau de Dona».

Novetat

I com a novetat d’aquesta edició de 2021, el premi Euterpe «a la inclusió social en les societats musicals», ha recaigut en dos projectes, presentats per la Societat Musical La Paz de Sant Joan d’Alacant i l’Ateneu Cultural Ciutat de Manises.

Per part seua, el director i compositor valencià Ferrer Ferran, ha estat guardonat amb el Premi Euterpe Extraordinari que atorga la junta directiva.

Per a la Presidenta de la FSMCV, Daniela González «estem molt agraïts i orgullosos dels premiats i de totes les candidatures que hem rebut per a aquests Premis Euterpe. Tots ells són un vertader exemple de tot allò que converteix a les societats musicals de la Comunitat Valenciana en un moviment social, cultural i educatiu únic en el món. Concedir aquests premis -afig la Presidenta- demostra, novament, que el nostre col.lectiu està replet de grans persones que són el motor de les nostres societats musicals, projectes que aporten valor i que contribueixen, des de la música, a crear una societat més igualitària i inclusiva, entitats que recolzen a les nostres societats, així com músics i compositors de prestigi, que sorgits de les nostres societats musicals, són els millors ambaixadors culturals de la Comunitat Valenciana per tot el món, identificant als músics valencians com a sinònim de talent i excel·lència».

Com és habitual, una vegada proclamats els premis Euterpe durant l’assemblea general, l’acte d’entrega es realitzarà el proper mes de novembre, coincidint amb la festivitat de santa Cecília, patrona dels músics.