El músic valencià Vicent Torrent torna als escenaris el pròxim 11 de desembre per a presentar ‘Racons i cançons’, el seu espectacle més íntim, al Teatre Principal de València. Un concert que serà fidel al seu estil popular, amb lletres que canten als sentiments quotidians sense oblidar el seu vessant més polític i social, i alhora un relat musical i la història de tota una vida dedicada a la música tradicional valenciana.

Vicent Torrent presentarà al Teatre Principal de València el seu llibre-disc amb 11 cançons inèdites, composicions construïdes de manera paral·lela a la seua carrera musical en Al Tall, incloses algunes creades abans de l’existència de la mítica banda o just després d’acomiadar-se dels escenaris l’any 2012.

La directora de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, Marga Landete, ha explicat que «acollir una figura de la talla de Vicent Torrent amb un espectacle d’estrena dins del cicle ‘Música al Principal’ és una de les grans fites de la temporada i contribueix a reivindicar la vigència i l’absoluta actualitat de l’obra de l’artista valencià».

La proposta senzilla de Torrent, en què predominen la veu i la guitarra, està recolzada amb diferents arranjaments pensats i produïts per alguns dels millors músics de l’escena nacional. El resultat és un disc i un llibre amb reflexions personals al voltant de la figura de Vicent Torrent i la seua trajectòria musical i vital, dins i fora d’Al Tall. Entre els músics es troben reconeguts artistes de la talla de Serrat, Pep Gimeno ‘Botifarra’ o Raimon, però també representants del relleu generacional que conformen grans compositors i compositores valencians més actuals com ara Tesa, Josep Nadal o Xavi Sarrià.

A més, en el llibre trobem textos de coneguts representants polítics com Ximo Puig o Josep-Lluís Carod-Rovira, juntament amb altres figures destacades com l’actor i còmic Xavi Castillo, el músic Dani Miquel, la periodista Amàlia Garrigós o l’actriu Rosana Pastor. Els textos giren al voltant de la influència que ha exercit la figura de Vicent Torrent en tots ells i conformen una espècie de biografia coral i autoritzada que compta amb una banda sonora no escoltada fins ara.

Llicenciat en magisteri i músic autodidacte, de 1968 a 1972 va formar part (juntament amb els germans Julio i Tico Balanzà) de l’Equip València-Folk, en el qual va començar a investigar en la tradició musical valenciana. L’any 1975 va fundar Al Tall juntament amb Miquel Gil, Manolo Lledó i Manolo Miralles; aquest últim i Torrent varen ser els membres fundadors que van continuar amb el grup, fins que es va dissoldre el 2012. Vicent Torrent, a banda de participar en la selecció i l’adaptació dels temes, és l’autor de la major part de les lletres originals, entre les quals es troben les de ‘Tio Canya’ o ‘Quan el mal ve d’Almansa’.

El 2018 va rebre el Premi Pont del Mediterrani de Mostra Viva del Mediterrani de València i el Premi d’Honor de la Música en la 1a edició dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana, atorgats per Cultura de la Generalitat mitjançant l’Institut Valencià de Cultura.