La Societat Bibliogràfica Valenciana Jerónima Galés ha aprofitat l’edició de ‘Pasiones Bibliográficas 5’, per anunciar que publicarà l’any que ve l’obra ‘De Duobus Amantibus’, considerada la primera novel·la impresa a Espanya, que data de l’any 1475, impresa a València per Lamberto Palmar. La presidenta de la Jerónima Galés, Aránzazu Guerola, va avançar el projecte en la presentació a La Nau del cinqué volum de recopilacions d’estudis vinculats a la bibliografia i la història de València.

‘Pasiones Bibliográficas 5’ recull més de vint articles relacionats amb el món del llibre, en el qual participen un conjunt d’especialistes relacionats amb la Societat Bibliogràfica, i que tracten sobre variats personatges i temes.

Entre ells, Francesc d’Eiximenis; Carles Salvador; Mariano de Cabrerizo; els peus d’impremta en valencià; l’estereotipia; la Impremta Litografia Ortega; el poema Scachs d’amor; el viatge de José Ortiz a Itàlia; els llibres per a l’exili; la disputa entre el rector Vicente Blasco i l’arquebisbe Francesc Fabián; la manipulació de Pròsper de Bofarull per part d’Antonio Ubieto; els portolans i les cartes nàutiques en la Corona d’Aragó; el tipògraf Andrés Clemente; el llegat de Pascual María Estruch; els plans d’evacuació d’arxius i biblioteques valencians de 1811; del Tribunal del repés; de versions de la Bíblia en castellà; la pintora britànica Leonora Carrington; el polític i literat Pedro Sabater; les visions apocalíptiques de Nieremberg; o dels llibres de Sant Lluís Bertrán conservats en la Catedral de València.

‘Pasiones Bibliográficas 5’, es va presentar divendres passat a La Nau en un acte, que va servir també com a homenatge de la Societat a la figura del bibliògraf impulsor de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu Gómez Serrano amb dues conferències que van versar sobre la seua persona.

Humanista

La seua neta, Carmen Gómez-Senent Martínez, va detallar la trajectòria del seu iaio com a humanista, des dels seus orígens familiars a Sueca o la seua activitat empresarial, social i cultural, destacant les seues aportacions en l’estudi de l’arqueologia i la toponímia valenciana, la defensa de l’ensenyament del valencià i d’iniciatives com la creació de l’editorial Sicània, entre altres.

La segona conferència la va protagonitzar, Francisca Aleixandre Tena, una de les persones que va treballar en la classificació de la biblioteca de Nicolau Primitiu quan la va llegar perquè fos l’origen de la Biblioteca Valenciana. Aleixandre va parlar d’aquesta experiència i de la gran passió de l’humanista valencià, el llibre, i del seu somni, la creació d’una biblioteca per a tots els valencians, que es va convertir en realitat amb el naixement de la Biblioteca Valenciana, que des del 2010 porta el seu nom.

La presidenta de la Jerónima Galés, Aránzazu Guerola, va anunciar que l’Ajuntament de València li ha transmés la seua voluntat de dur a terme la proposta de la Societat Bibliogràfica de col·locar una placa commemorativa en el lloc en el qual Nicolau Primitiu Gómez Serrano està enterrat amb motiu del 50 aniversari de la seua defunció.