Novembre és, sens dubte, un dels mesos claus en el calendari de les societats musicals de la Comunitat Valenciana. Santa Cecília, patrona dels músics, engloba cada dia 22 una col·lecció de concerts, cercaviles i celebracions que recorre la Comunitat Valenciana de punta a punta a través dels seus músics. Una data marcada en roig per als més de 40.000 músics que componen el moviment de les societats musicals de la Comunitat Valenciana en la qual celebrar tot el que fa únic a aquest col·lectiu.

Després d’una festivitat pràcticament en blanc durant l’any 2020, fortament marcada per la greu situació pandèmica que va mantindre als músics allunyats dels carrers durant bona part del calendari i con el record de Santa Cecília 2019 encara fresc, en la qual més de 500 músics es van congregar en la Plaça de la Verge de València per a interpretar a l’uníson el conegut pasdoble ‘Paquito el chocolatero’, aquest any, la música valenciana tornarà a sonar amb força.

Un repàs a l’agenda setmanal de les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana ens dona algunes pistes de l’agitació del calendari: concerts, cervaviles i recollides de nous músics, dinars i sopars de germanor, inclús exposicions i altres activitats, omplin d’activitat estos dies els nostres pobles i ciutats.

Un programa d’activitats que trauen a la llum dos dels aspectes que caracteritzen a aquest moviment. D’una banda, el seu caràcter vertebrador: perquè no hi ha res que unixca més en la Comunitat Valenciana que les Societats Musicals, perquè són les responsables de reunir baix una mateixa passió a desenes de milers de valencians, des de Pilar de la Horadada fins a Vinaròs. Per una altra, la important funció de dinamització del territori que duen a terme aquestes entitats sent, en molts casos, els únics promotors d’activitats culturals i socials.

Per a Daniela González, presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana: «És una tremenda alegria comprovar com, en una data tan assenyalada com Santa Cecilia, patrona de tots els músics, el calendari de les nostres societats musicals torna a omplir-se de vida i d’il·lusió i amb això, al seu torn, inunda de cultura i felicitat tota la nostra terra de música».

Exposició ‘Música en paper’

En paral·lel a les esdeveniments d’aquest cap de setmana, per a celebrar Santa Cecília com a part de la campanya ‘Terra de Música’, Presidència de la Generalitat Valenciana ha posat en marxa l’exposició ‘Música en Paper’: Fons musicals de la Biblioteca Valenciana, que obri les seues portes tots els dissabtes i diumenges de novembre de 10 a 18 hores en el Palau de la Generalitat.

En l’exposició es podran descobrir alguns dels nombrosos documents musicals que la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu compta entre els seus fons i que formen part del ric patrimoni musical valencià. Molts d’ells procedeixen de les biblioteques i arxius personals de compositors i musicòlegs valencians dels segles XIX-XX que, ja siga per compra, donació o comodat, han sigut depositats a la biblioteca, al servei de qualsevol interessat. Actualment, la Biblioteca Valenciana disposa dels fons del mestre Palau, d’Agustín Alamán, de Miguel Asins Arbó, d’Eduard López-Chavarri, de Luis Sanchez Fernández i de Salvador Giner.

En aquests arxius, la part més destacable són les partitures autògrafes, algunes d’enorme valor simbòlic com l’òpera Maror del mestre Palau, la primera òpera escrita en valencià; les Aquarel·les valencianes de López Chavarri; o l’Himne a la Mare de Déu de la Salut d’Agustí Alamán, estretament vinculat a la Muixeranga d’Algemesí, hui ja patrimoni immaterial de la humanitat.

Hi ha també partitures impreses, llibres, publicacions periòdiques, fotografies, cartells, documents sonors, instruments musicals, objectes personals i nombrosos documents d’arxiu. Els fons també s’han incrementat per mitjà de compres i, sobretot, a través del depòsit legal. La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu compta, en total, amb més de 20.000 documents musicals disponibles per a tot aquell que desitge consultar-los.