Un any més, el passat 20 de novembre vam celebrar el Dia del Llibre Valencià, festivitat que commemora la publicació de la primera edició de Tirant lo Blanc, l’obra de Joanot Martorell considerada gran exponent de les lletres valencianes. Aquesta efemèride constitueix un bon moment per fer la vista enrere i reflexionar sobre el punt en què es troba la literatura en la nostra llengua. Ser conscients d’on estem i cap a on volem anar. És per això que cal preguntar-se: com està el llibre valencià, quina és la seua realitat?

I clar, per a dibuixar una cartografia precisa de la nostra producció editorial són necessàries les dades. A continuació, presentem unes quantes que poden il·luminar les nostres percepcions. Ens fixem, per exemple, en l’estudi sobre els hàbits de lectura i compra de llibres de la Fundació FULL del 2020, on s’afirma que el 96,3% de la població valenciana llig. És a dir, comptem amb una base molt ampla de lectors potencials. En concret, un 70% de les persones consultades es declara lectora de llibres, xifra que ha crescut durant l’última dècada consolidant-se per damunt de la mitjana espanyola. Un panorama bastant alentidor.

Tanmateix, quan arribem a parlar de la lectura en valencià, la xifra del 3% ens cau a sobre com una gran llosa. Efectivament, els lectors habituals en valencià estan estancats al 3%, d’on acaba extraient-se un tòpic tant estés com fals: «els valencians no llegim en la nostra llengua». Res més enllà de la realitat. I és que, l’estudi de FULL també indica un augment de lectors ocasionals de valencià: el 44% dels consultats s’identifiquen amb aquest grup. És a dir, els índex de lectura en valencià no estan paralitzats, sinó que es troben en un procés d’estimulant creixement, d’evolució i ampliació d’horitzons. Si deixem de costat visions simplistes i categòriques, descobrirem una societat, la valenciana, plurilingüe i amb un interés innegable per la cultura de la paraula escrita.

Donades aquestes condicions i perspectives de futur, eixim d’un gran mes per al llibre valencià. Octubre ha ajuntat les fires del llibre de València i Castelló, a més de les Places del Llibre en ambdues ciutats. La qual cosa s’ha traduït no només en vendes sinó també en la tornada a la presencialitat de les activitats literàries que fomenten el contacte entre lectors, autors, editorials i llibreries.

Per això, des de la Fundació FULL reivindiquem que, més enllà del 20 de novembre, tots els dies són el dia del llibre valencià. Si més no, tots poden ser-ho si apostem per la lectura en la nostra llengua, si decidim explorar la bibliodiversitat valenciana i ens endinsem en les seues novel·les i poemaris, en es títols d’assaig i en els reculls de relats, en els dietaris i en els àlbums il·lustrats. Tots els dies de l’any poden ser el dia del llibre valencià si ens familiaritzem amb els seus autors, siguen els clàssics o els nouvinguts a les prestatgeries; si apostem per ells, els llegim i els recomanem.