«Des de hui hi ha un abans i un després en la percepció l’obra de Carmelina Sánchez-Cutillas», ha declarat Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, en la clausura de celebració de l’Escriptora de l’Any, acte que ha tingut lloc en el Centre Cultural La Beneficència, a València, on s’ha presentat l’edició de l’Obra completa de la «gran escriptora valenciana de la segona meitat del segle XX».

Maria Àngels Francès i Joan Borja han presentat els dos volums de l’Obra completa de Carmelina, que compren en el cas de la prosa: la narrativa publicada, inclosa Matèria de Bretanya, narracions curtes manuscrites inèdites, documents autobiogràfics, investigació historicoliterària, pròlegs, ressenyes i comentaris, articles periodístics i, finalment, discursos i parlaments.

En l’Obra completa estan recollits poemaris quasi inèdits com ‘Joiosa guarda’, ‘De la cendra i la flama’, i ‘Màxim desert nostre’, a més d’altres composicions poètiques diverses que s’han donat a conéixer per primera vegada en este volum de poesia. Este doble volum es completa amb l’edició de ‘l’Aproximació crítica a l’obra de Carmelina Sánchez-Cutillas’.