Amb la vista posada en els Open Studios del Menador de Castelló i de Las Cigarreras d’Alacant, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) ha apostat, un any més, per garantir l’acompanyament dels i les artistes que integren el programa Cultura Resident de 2021. Les actuals residències artístiques han establit vincles amb les anteriors a través de ‘Transferències’, però també han conegut eines de mediació acompanyades de l’alumnat del màster Permea d’Educació i Mediació a través de l’Art.

Cultura Resident és un programa de residències de tres modalitats impulsat pel Consorci de Museus: les de mediació cultural, al Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) de València; les d’investigació, al Menador Espai Cultural de Castelló; i les de producció, al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant.

«El programa de residències del Consorci de Museus, juntament amb la Direcció General de Cultura i Patrimoni, és una aposta per a donar impuls a artistes que, a través de diversos llenguatges i metodologies, ens ofereixen projectes de gran valor. Però la singularitat de Cultura Resident és que sumem un programa d’acompanyament durant la seua estada a Alacant, Castelló i València, que els ajuda a desenvolupar la seua obra i la seua carrera professional», ha explicat el director del CMCV, José Luis Pérez Pont.

Aquesta xarxa de suport és la que s’estableix a través de ‘Transferències’ i altres activitats programades. Des del 27 de setembre, el programa de trobades ha tornat a posar en contacte residents de mediació, investigació i producció de les edicions de 2019, 2020 i 2021 de Cultura Resident amb l’objectiu de connectar els processos ja realitzats i els actuals per a compartir experiències dins d’una mateixa modalitat de residència.

Així, entre el 27 de setembre i el 3 d’octubre s’han produït les trobades de mediació cultural al CCCC amb ‘Ärther Studio’ (2019), format pels residents Audrey Lingstuyl i Michael Urrea; ‘El Hueco’ (2020), de Carolina Fernández, Francisca Javiera Soto i Álvaro Martín de Ruedas; i les residències actuals de València, ‘Y si ellas no estuvieran’, de Santiago Fernández i Elena Sanmartín, i ‘Asociación Almáciga’.

El 22 al 31 d’octubre, s’han celebrat les Transferències de Castelló. Al Menador s’han establit connexions entre els projectes ‘Mar Reykjavik’ (2020), de la mateixa Mar Reyjavik; l’estudi creatiu Hyperstudio (2019), fundat per Cristóbal Baños i Diego Iglesias; i les residències d’investigació artística actuals, ‘CMS Foundation’, de Carlos Miguel Sánchez, Ana Roca, David Gohner i Carmen Jiménez; ‘Ecos de la terra’, de Bosque Anouk (David Feroce i Böho); ‘La deconstrucción del cuerpo social femenino como sujeto y de investigación. Oriente y Occidente: Modos de cohabitar el cuerpo (III)’, de Noelia Arcos i Marta García; i ‘En la pell de… la memòria de les dones represaliades a Castelló’, d’Art al Quadrat (Mónica i Gema del Rey Jordà).

Finalment, del 22 al 31 d’octubre s’han generat teixits amb les residències de producció artística al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant. En concret, els residents anteriors Carlos Aguilera, amb ‘Turista un millón’ (2020), i Davinia V. Reina, amb ‘Victoria Regia’ (2019), han conegut els projectes ‘Muntanya desdibuixada’, de Lucía Morate; ‘Espacios para subvertir’, d’Estíbaliz Sábada; ‘Pájaros de sol’, de María Sainz; i ‘Ophiostoma Novoulmi’, de Juan Zamora.