En 2021 es compleixen 200 anys del naixement de Juan Vilanova i Piera, un científic valencià desconegut per a la majoria de la població. Investigador i divulgador polifacètic, llicenciat en Medicina, doctorat en Ciències, catedràtic de Geologia i Paleontologia, Juan Vilanova es va incorporar amb entusiasme a l’estudi de la Prehistòria, de la qual va ser una de les seues més acreditades figures durant la segona meitat del segle XIX.

La mostra ‘Juan Vilanova i Piera. Camí a la Prehistòria’ forma part de la sèrie ‘Tresors del Museu’, posada en marxa pel Museu de Prehistòria de la Diputació de València. Segons el diputat de Cultura, Xavier Rius, «es una exposició que en este cas tracta de valorar una figura indispensable en el vessant acadèmic, a més de prospectar i divulgar, per primera vegada, nombrosos jaciments valencians».

Vilanova va ser l’acadèmic que va defensar l’antiguitat de les pintures d’Altamira i que va insistir en una Edat del Coure anterior a la del Bronze. Va ser també l’autor de la primera obra espanyola a recopilar tant el saber dels estudis prehistòrics com els jaciments arqueològics espanyols que es coneixien en aqueix moment i va ser, a més, l’investigador que prospectà i va divulgar, per primera vegada, nombrosos jaciments valencians.

Donació

L’exposició ha estat possible gràcies a la generosa donació, realitzada per Juan Masiá Vilanova i la seua néta Natalia Mansilla Masiá, de documentació i altres materials científics i personals propietat de Juan Vilanova i Piera, i depositats a la Biblioteca del Museu de Prehistòria de València. Tot este material ha sigut coordinat per Yolanda Fons, bibliotecària del museu i comissària de la mostra.

L’exposició s’articula entorn de quatre àmbits, com explica Juan Salazar, l’altre comissari. El primer, ‘Europa en construcció’, és una contextualització del segle XIX, en el qual va viure Vilanova (1821-1893), un període de grans canvis polítics, socials, científics, industrials i econòmics. El segon, ‘Vilanova i Piera’, abasta tant la seua vida personal com professional i es donen detalls de com va ser el despertar de la Prehistòria a partir de la Geologia.

Després d’un espai de transició, on es convida a la reflexió sobre el concepte de Prehistòria, s’accedix a un tercer àmbit, ‘Camí a la Prehistòria’, on es mostren dos temes fonamentals i persistents per a Juan Vilanova: l’assistència als congressos internacionals de Prehistòria i la importància de la divulgació. Després de presentar-se els vincles de Vilanova amb altres investigadors, s’arriba a l’últim àmbit, ‘L’Herència de Vilanova’, on es destaquen dos aspectes interrelacionats: el Fons Documental i Bibliogràfic a partir del qual s’ha originat esta mostra, i les aportacions més rellevants de Vilanova a la Prehistòria.

La mostra forma part de la sèrie ‘Tresors del Museu’, exposicions de xicotet format que presenten una peça o una col·lecció de peces del museu, amb l’objectiu de mostrar al públic no especialitzat les últimes investigacions o noves intervencions, sempre d’una manera innovadora per a experimentar en nous recursos museogràfics.