El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) convida a reflexionar sobre el canvi climàtic per mitjà de videojocs, a conéixer la part més desconeguda de grans icones de la política i el feminisme o a descobrir els llenguatges que van posar en crisi l’art més tradicional. Durant aquestes festes, el centre obri les portes amb una programació variada per a situar-se com a punt de trobada entre famílies i cultura contemporània.

Instal·lació artística al CCCC. | LEVANTE-EMV

Un dels principals reclams de la programació és ‘Carmen Alborch. L’art i la vida’, a la Sala Dormitori i Espai D. L’exposició, produïda pel CMCV i comissariada per Salvador Albiñana i José Vicente Plaza, amb el suport de Rafael Alborch, és un relat en primera persona a través de les obres de la seua col·lecció, biblioteca, arxius i objectes personals, acompanyats d’algunes cites de la mateixa Carmen que permeten conéixer-la des del seu vessant universitari, polític i feminista.

L’exposició es complementa amb ‘Pantalles de Carmen’, un audiovisual que reuneix fragments d’entrevistes i declaracions realitzades entre 1978 i 2018, seleccionats pel seu germà, Rafael Alborch. Amb motiu de la finalització de l’exposició el pròxim 9 de gener, el CCCC comptarà amb un concert de la Unió Musical de Benicadell, que interpretarà el pasdoble ‘Carmen Alborch’ al Claustre Gòtic, i amb visites guiades per a col·lectius que s’uneixen al seu homenatge.

A la Sala Ferreres-Goerlich, 37 col·lectius i artistes joves, de mitjana i llarga trajectòria de la Comunitat Valenciana mostren al públic assumptes de la nostra societat més pròxima amb creacions de diversos llenguatges artístics, estils o materials. Constitueixen ‘Art Contemporani de la Generalitat Valenciana IV’, l’exposició amb les adquisicions de 2020 de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport per a la col·lecció ‘Art Contemporani de la Generalitat’.

Compta amb peces representatives de l’actualitat artística al territori valencià sense pautes generacionals ni restriccions temàtiques. El temps i la memòria, el feminisme, les friccions entre la quotidianitat i la tecnologia, el binomi individu i societat o la sostenibilitat són algunes de les qüestions que aborda aquesta exposició.

D’altra banda, el CCCC exposa a la Sala Carlos Pérez les obres seleccionades en el VIII Premi mardel Arts Visuals 2021, una edició que té com a guanyadora María Carbonell i tres accèssits que han recaigut en Abel Jaramillo, Ana Esteve i Jesús Madriñán. En aquesta convocatòria, les i els artistes seleccionats pel jurat han sigut Marla Jacarilla, Jorge Yeregui, Paloma Polo, Rosendo Cid, Olalla Gómez, MP&MP Rosado, María Alcaide, Amanda Moreno, Fermín Jiménez Landa, Tania Blanco, Jorge Fuembuena, Nieves Correa, Josep Tornero, Rosell Meseguer, Gil Gijón, Mery Sales, Jorge Conde, María Castellanos, Art al Quadrat i Gonzalo Elvira.

Com cada any, el Centre del Carme col·labora amb el festival i fira del llibre il·lustrat Baba Kamo i, amb això, mostra al públic ‘Babalunga i Kamolongos’, amb l’objectiu d’explorar més enllà dels relats hegemònics. Es tracta d’una exposició internacional d’il·lustració editorial en què valencians, valencianes i visitants poden conéixer el treball de 166 professionals de 13 països.

‘Artistes i màquines. Diàlegs en el desenvolupament de l’art digital’ és una altra de les propostes del CCCC. Una exposició pionera en què més de 80 obres visibilitzen com el ‘copy-art’, el ‘net.art’ i el ‘video-art’ van construir els fonaments de la creació artística contemporània.