La vida és meravellosa, encara que no sempre ho entenem. Tal vegada, si li busquem una miqueta de màgia, s’assumix millor. En eixe intent, qualsevol tradició que pose fantasia a la realitat, resulta excel·lent. En un dia com hui, tenim l’exemple que ajuda a comprendre-ho: la tradició dels Reis d’Orient. Encara que siguem adults, no és el mateix alçar-se i descobrir el saló ple de presents i sabates amb xocolatines que rebre un regal en un altre mes. El més important és que els Mags arriben ‘mitjançant’ l’estima d’uns cap als altres. Per eixe motiu, hi és protagonista de l’article la preposició ‘mitjançant’. Ella ens indica el mitjà pel qual pot arribar l’alegria.

Trobe que ‘mitjançant’ el Reis d’Orient escampem esplendor a la quotidianitat. Si ho fem esmentant la genuïna paraula ‘Reixos’, encara més. Malgrat que no està reconeguda acadèmicament, és la forma que millor s’associa a la tradició popular. Pense, com va escriure Josep Lacreu, que està exempta de la influència de cap altra llengua. Confiem que el nostre diccionari acabe arreplegant-la, almenys com ho fan uns altres del domini lingüístic.

Hem de tindre clar que, al món, li calen signes màgics per a superar mancances. Hi ha gent que s’esforça a desvirtuar la tradició dels Reis Mags entre els menors. Pensen que és una manera de fer-los créixer i mostrar-los la realitat. Però, quina realitat? No oblidem que sols els valors que es projecten ‘mitjançant’ una miqueta de fantasia es fan reals. Tanmateix, he de confessar que, a esta tradició nadalenca, li trobe un únic però. Se’ns ha amagat que darrere dels Mags de segur que també anaren protagonistes femenines.

A estes hores, mentrimentres algú veja este article, segurament estarem llegint la carta dels Mags a casa. Tots i totes som persones adultes. Per eixa raó, la mirem amb més interés. Continuem enviant-la uns als altres amb un punt literari que supera el simple enunciat dels regals que desitgem. Enguany serà tot màgic. En este estrany Nadal, no hem pogut festejar junts cap dia la família estricta. Hui per fi, tal vegada per la màgia del dia, ho aconseguirem.

En definitiva, no renunciem a expressar ‘mitjançant’, per a dir d’on ve el millor que posseïm en la vida. La preposició és una bona manera de comunicar-ho. La màgia d’un instant florix la cara lluenta del dia.